2024. április 30. - Katalin, Kitti

Remény a cukorbetegek számára?

Enyhén csökken a cukorbajban elhunytak száma Németországban, világszerte azonban egyre több embert visz el a betegség, és 30 másodpercenként kerül sor végtag-amputációra diabétesz miatt.
2008. november 14. péntek 13:20 - Hírextra
November 14. a Cukorbetegek világnapja. A német szövetségi statisztikai hivatal ebből az alkalomból kiadott jelentése szerint tavaly összesen 21 871 németországi lakos halt meg a betegségben. Ez két százalékkal, 437 halálesettel kevesebb, mint 2006-ban.

100 ezer lakosra vetítve a legtöbb halálozást két keleti szövetségi államban, Türingiában és Szász-Anhaltban regisztrálták (60, illetve 61 eset). A legalacsonyabb az arány a jómódú Bajorországban és Hamburgban, ahol 15, illetve 16 diabéteszes haláleset jutott tavaly 100 ezer lakosra.

A cukorbaj inkább nőket, és túlnyomórészt idősebb embereket visz a sírba. Az elhunytak 90 százaléka 60 év feletti, átlagéletkoruk 79,5 év. A nem szerinti különbségek jelentősek: a férfi betegek halálozási átlagéletkora 74,5 év, a nőké viszont jó nyolc évvel magasabb.

A cukorbaj világszerte népbetegség. A világon legkevesebb 170 millióan szenvednek ebben az anyagcserezavarban, amelynek máris több halálos áldozata van, mint az AIDS-nek: átlagosan 3,2 millió ember hal meg minden évben a cukorbetegség kiváltotta elváltozások következményeként.
A legtöbb cukorbajos a felnőttkorban kialakuló úgynevezett kettes típusú diabéteszben szenved, amelynél az inzulintermelés jelentős csökkenése döntően a túlsúly és a kellő fizikai aktivitás hiánya miatt alakul ki. Alattomosan következik be, sokáig nem okoz tüneteket, és mire fölismerik, már nehezen kezelhető, gyakran súlyos szövődményeket okoz.

A betegek 90 százalékát kisebb mértékű diabétesz sújtja, amely karbantartható a bevitt szénhidrát mennyiségének visszafogásával és megfelelő fizikai aktivitással. A betegek fennmaradó 10 százalékának naponta kell inzulininjekciót kapnia.

Magyarországon becslések szerint egymillió ember cukorbajos. Csak minden másodikat tartják nyilván, és sokan nincsenek is tudatában betegségüknek.November 14. az inzulin felfedezőjének, Frederick Grant Banting Nobel-díjas kanadai orvosnak a születésnapja. A Cukorbetegek világnapját 1991 óta tartják ezen a napon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Cukorbeteg Szövetség együttműködésével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását