2024. április 19. - Emma

Július1-től max 50 euró lehet a roaming-díj

Nem kell aggódniuk július 1-jétől a fogyasztóknak, hogy számlájuk az égbe szökik, ha az Európai Unión belüli külföldi útjuk során telefonjukkal vagy számítógépükkel a mobilhálózaton keresztül interneteznek.
2010. június 28. hétfő 14:25 - HírExtra
Az EU barangolási (roaming) szabályozásának köszönhetően az adatátviteli barangolás díjkorlátja automatikusan 50 euró lesz - áfa nélkül -, hacsak azt maga a felhasználó nem állította át ennél kisebb vagy nagyobb összegre. A mobilszolgáltatók kötelesek lesznek ügyfeleiknek figyelmeztetést küldeni e díjkorlát 80%-ának elérésekor. A szolgáltató köteles lesz a mobil-internetkapcsolatot megszakítani a díjkorlát elérésekor. Kivéve ha az ügyfél jelezte, hogy az adott hónapban továbbra is igénybe szeretné venni az adatátviteli barangoló szolgáltatást.

Ezenkívül a barangolásos adatátvitel nagykereskedelmi díjának felső határa megabájtonként 1 euróról 80 centre csökken. A barangolásos hívások áfa nélküli maximális percdíja a jelenlegi 43 centről 39 centre csökken, míg a hívásfogadás percdíja áfa nélkül legfeljebb 15 centbe fog kerülni a jelenlegi 19 cent helyett. Az Európai Unión belüli külföldi híváskezdeményezés és -fogadás díja így 73 százalékkal lesz olcsóbb, mint 2005-ben, amikor az Európai Unió először tett intézkedéseket a túlzott barangolási díjak ellen.

Az ötven eurós díjkorlátnak és a kötelező figyelmeztetésnek, illetve kapcsolatmegszakításnak nem elhanyagolható gyakorlati jelentősége van, miként az az Európai Bizottság által hétfőn kiadott tájékoztatásban olvasható. A problémát jól szemlélteti annak a német turistának az esete, akinek tavaly 46 ezer eurójába került, hogy Franciaországban barangolásos adatátvitellel letöltött egy tévéműsort. Nemrégiben hasonlóan járt egy brit diák, aki külföldi tanulmányútja során vett igénybe barangolásos adatvitelt, és ezért egy hónap után majdnem 9 ezer eurót számláztak ki neki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását