2024. április 24. - György

Beindult az EU, szarban vagyunk!

Több száz uniós szabálysértési eljárás indítását, folytatását vagy leállítását jelentette be csütörtökön az Európai Bizottság; mind a 27 tagállamnak címeztek figyelmeztetést. Magyarországot a 330-ból három határozat érinti.
2010. június 25. péntek 07:22 - HírExtra
A bizottság egyebek között úgy döntött, hogy tizenhárom tagállam - köztük hazánk - ellen is folytatja azt az eljárást, amelyet a vasúti közlekedési piac verseny előtti megnyitásában mutatkozó hiányosságok miatt kezdett. A procedúra két évvel ezelőtti indításakor még 24 tagország volt érintett. A bizottság egyebek között azt hiányolja, hogy a piachoz jutás feltételeihez nem biztosítanak kellő átláthatóságot egyes tagállamokban.

Tizenkét uniós tagállamot - köztük Magyarországot - szólított fel csütörtökön az Európai Bizottság arra, hogy teljesítsék az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló EU-irányelv alapján fennálló kötelezettségeiket, és hogy ennek érdekében sürgősen tegyék naprakésszé nemzeti műsorszórási szabályozásukat. Az irányelv szigorú fogyasztóvédelmi előírások fenntartása mellett - a szabályozás egyszerűsítésével - erősíti Európa televíziós és audiovizuális ágazatát, valamint egyenlő versenyfeltételeket teremt a határokon átívelő audiovizuális médiaszolgáltatások nyújtásához - emelte ki a testület.

Húsz tagországnak (benne Magyarországnak) összesen 35 felkérést küld a bizottság "a földgáz és a villamos energia egységes piacának létrehozását célzó európai uniós jogszabályok különböző elemeinek teljes körű végrehajtására és alkalmazására vonatkozóan". A végrehajtó testület olyan jogsértéseket azonosított (de ezek mindegyike nem áll fenn minden érintett országban), mint a hiányos információszolgáltatás, a hálózati kapacitásallokációs rendszerek alkalmatlansága, a határ menti koordináció elégtelensége, és az uniós rendeletek megsértőivel szembeni szankciók hiánya.

A csütörtökön bejelentett többi szabálysértési határozat Magyarországot nem érinti. Környezetvédelmi, adóügyi, közbeszerzési, mezőgazdasági, belügyi, távközlési problémákról van szó, amelyek jelentős részben most már a súlyosabb uniós jogsértési ügyekben eljáró Európai Bíróság elé kerültek. Közleményében a végrehajtó testület kiemelte, hogy eljárásainak célja az uniós jog teljesebb alkalmazása, amely az EU lakosságának és üzleti szektorának érdekeit szolgálja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását