2024. május 3. - Tímea, Irma

Remek kis delfinmészárlós film

Mégis vetíteni fogják a japán mozik műsorából tiltakozások miatt kihagyott és csak az interneten bemutatott delfinvadászatról szóló Oscar-díjas dokumentumfilmet a távol-keleti ország filmszínházaiban.
2010. június 21. hétfő 18:11 - HírExtra
A The Cove (Az öböl) című Oscar-díjas dokumentumfilmet, amely titokban készült a szigetország déli partjainál, Taidzsi falu öblénél folyó brutális delfinvadászatról, június 26-án kezdték volna vetíteni. Azonban a filmet forgalmazó Unplugged tokiói irodája előtti tüntetések miatt törölni kényszerültek a bemutatót.

Japánban az internetre száműzött alkotásra kíváncsi első kétezer néző június 18-tól a Nico Nico Douga japán videomegosztó oldaláról tölthette le a filmet.

A meghátráló filmszínházakat újságírók, tudósok és filmes szakemberek egy csoportja levélben ösztönözte arra, hogy ne hajoljanak meg a tiltakozások előtt, mondván "ezzel a lépéssel csak azt támasztják alá, hogy Japánban gyenge lábakon áll a szólásszabadság".

A bemutató ellen tiltakozó nacionalista csoportok szerint sérti Japán büszkeségét az amerikai dokumentumfilm, amely arról szól, hogy a falusiak minden évben miként ejtenek el kétezer delfint.

A japánok többsége még sohasem evett delfinhúst, ennek ellenére sokan vélik úgy, hogy a bálnák és delfinek fogyasztása a hagyományos konyhaművészet részét képezi, és a japánok sértésnek veszik, ha kívülállók - az állatok védelmére hivatkozva - beleszólnak ebbe.

A produkció számos fesztiválon sikert aratott, 15 országban bemutatták, és végül nemzetközi nyomásra a tavalyi Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál is programjára tűzte. A film alkotóját, Louie Psihoyost, a National Geographic korábbi fotósát letartóztatással fenyegették a helyi hatóságok, mivel a hagyományos véres állatmészárlást úgymond magánterületről, rejtett kamerával rögzítette.

A legújabb műsorterv szerint a filmet július 3-tól Tokió mellett öt városban kezdik vetíteni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását