2024. április 29. - Péter

Ki a zöldebb?

Tizenhét egyetem diákjai versenyeznek a világ minden részéből Madridban, hogy megtervezzék és megépítsék a legjobb házat, amely kizárólag napenergiával működik. A Solar Decathlon Europe (SDE) elnevezésű verseny, amelyen ifjú építészek és mérnökök vesznek részt, június 27-én fejeződik be, amikor a zsűri kihirdeti az első három helyezettet. A viadalt most először tartják Európában.
2010. június 21. hétfő 18:03 - HírExtra
Madridban öt csapat versenyez Spanyolországból, négy Németországból, kettő-kettő Franciaországból, az Egyesült Államokból és Kínából, valamint egy-egy Nagy-Britanniából és Finnországból.

"A versenyt azért hívják így, mert az indulóknak 10 próbát kell kiállniuk éppúgy, mint az olimpiai dekatlon versenyen" - mondta Javier Sella María-Tome, az SDE igazgatója.

Az építészet és a napenergia szakértőiből álló zsűrinek olyan kritériumok alapján kell kiválasztani a tizenhét ház közül a legjobbat, mint "a legjobb építészeti szerkezet, kívül és belül" vagy "a műszaki komponensek legjobb beillesztése az architektúrába". Minden csapat 100 ezer eurót (csaknem 28 millió forintot) kap a spanyol lakásügyi minisztériumtól, de egyéb pénzalapokat is felhasználhatnak.

A "napváros", ahol a 17 házat bemutatják majd, közel van a madridi királyi palotához és a nagyközönség számára is látogatható lesz. Az SDE-versenyt a washingtoni energiaügyi minisztérium szervezte, és az Egyesült Államokban már 2002-ben, 2005-ben, 2007-ben és 2009-ben is megrendezték.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását