2024. április 26. - Ervin

Örvendjetek! Kis Jézuska megszületett!

Örvendjetek! Kis Jézuska megszületett! - szólította fel a jelenlevőket egy maroknyi gyimesfelsőloki iskolás szombat délután Ópusztaszeren a Magyarok Karácsonya rendezvényen.
2007. december 15. szombat 18:45 - Hírextra
A havazás és a hideg ellenére csaknem százan gyűltek össze az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, hogy körbeállják a messzi Hargitáról érkezett tizenöt méteres fenyőfát. A karácsony jelképe a székelyudvarhelyi polgármester, Szász Jenő ajándéka - mondta el az MTI-nek Fehér András, a program koordinátora.

A fát kamionnal szállították Libándról a dél-alföldi parkba, melyet a Gyimesfelsőloki Katolikus Iskola diákjai is elkísértek. Nemcsak elhozták a fát, hanem eredeti gyimesi betlehemest is előadtak a csillagtetős, "élő", istállóban. A játék érdekessége, hogy a kis Jézus egy ópusztaszeri két hónapos kisbaba volt.

Ez az ünnep megmutatja, hogy két magyar - egy erdélyi magyar és egy magyar magyar "összehajolva" képes ilyen programot létrehozni - mondta Fehér András. Mint rámutatott, az ajándékba kapott fa az összetartozást, a közös létet jelképezi.

Úgy fogalmazott, hogy a közös értékeket, a közös múltat egy zsákba kell rakni, melyből bárki vehet, és amely mindenkinek erőt ad. A gyermekek betlehemes játékukkal megmutatták, miként tudták megőrizni a múltat, identitásukat, ragaszkodásukat a régiekhez. A jövő ebben rejlik - tette hozzá.
A fát délután Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök szentelte fel, majd a betlehemes előadás után zenés karácsonyi műsor kezdődött a Rotunda előcsarnokában.

Ennek különlegességét az adta, hogy az előadók a műsorszámok között saját élményeiket, az ünnephez kapcsolódó hitvallásukat, emlékeiket osztották meg a hallgatósággal. A rendezvényt Kodály-művekre komponált fényjáték zárta a fenyőnél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását