2024. május 3. - Tímea, Irma

Drágul a sör Németországban

A Német Sörfőzök Egyesülete nem rejtette véka alá, hogy rövid időn belül legkevesebb 5-10 százalékos áremelésre készül. A Német Sörfőzök Egyesülete nem rejtette véka alá, hogy rövid időn belül legkevesebb 5-10 százalékos áremelésre készül.
2007. szeptember 16. vasárnap 12:04 - Hírextra

Az intézkedést azzal indokolta, hogy emelkedett az áram, továbbá az üveg, valamint nem utolsósorban a különböző hozzávalók, mindenekelőtt a komló ára. Az áramé 23 százalékkal, a komló ára megkétszereződött, míg az üvegért 30 százalékkal kell többet fizetni. A költségek ilyen arányú növekedését a sörfőzdék megtakarításokkal már nem képesek ellensúlyozni, ezért nincs más út, mint az áremelés.

Amennyiben ugyanis a nyereség tovább csökken, a németek szívéhez és torkához oly közel álló "iparág" jövője forog kockán. Ezért már most árat kell emelni, ami az elkövetkező öt évben csak folytatódni fog, s mindent összevéve mintegy 40 százalékos áremeléssel lehet számolni.

 Az elmúlt években a mostani nem az első ilyen jellegű intézkedés volt, a jelek szerint azonban hosszabb távra sincs megállás. Ráadásul mindezt a világ egyik legnagyobb népünnepélyének számító, hamarosan nyíló, hagyományos müncheni Oktoberfest előtt jelentették be, ahol a sör az ünneplés egyik legfőbb attrakciójának számít. Ezzel összefüggésben elég csak arra emlékeztetni, hogy a tavalyi ünnepen csaknem 6 millió látogató vett részt.

A helyzet "drámaiságán" az sem változtat sokat, hogy Németországban a sörfogyasztás az 1980-as évek óta csökken, s a németek már rég lekerültek a dobogó első fokáról. Igaz, őrzik harmadik helyüket a csehek és az írek mögött.

Ezzel szemben tovább emelkedik a borfogyasztás. A bor növekvő népszerűségét a szakértők egyrészt a társadalom elöregedésével magyarázzák, hangoztatva, hogy idősebb korábban az ember a sör helyett inkább "harap rá" a borra. De ugyanez a tendencia - kisebb mértékben ugyan - megfigyelhető a fiatalabb generáció körében is, amit az idézett szakértők az egészségesebb életmódra való hajlam erősödésével és az elhízástól való félelemmel hoznak összefüggésbe.

Persze mindennek ellenére aligha kell tartani attól, hogy a sör mellőzött nedűvé válik. Csak hát a németeknek is inkább meg kell gondolniuk, hogy mennyire mélyen nyúlnak a zsebükbe. Az elmúlt hónapokban ugyanis jelentősen emelkedett néhány alapvető élelmiszer, köztük a hús és húsféleségek, valamint a kenyér ára, többet kell fizetniük a gázért és a villanyért. Így mostantól azt is inkább meg kell gondolniuk, hogy efölötti bánatukat "sörbe fojtsák-e".
(

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását