2024. április 29. - Péter

Saramago népszerű volt hazánkban, Isten nyugtassa

Idén tavasszal, májusban még Budapestre készült a magyar olvasók egyik kedvence, José Saramago, de súlyos betegsége ebben megakadályozta; a Nobel-díjas portugál író pénteken hunyt el 87 éves korában.
2010. június 18. péntek 18:55 - HírExtra
A Vakság és Az elefánt vándorútja című könyve igazi sikerkönyv volt a június eleji könyvhéten - mondta Barna Imre, a Saramago könyveinek többségét magyarul megjelentetett Európa Könyvkiadó igazgatója pénteken az MTI-nek.

Mint kifejtette, eddig összesen kilenc Saramago-kötetet adtak ki, és tervezik Káin című regényének megjelentetését is. Barna Imre szólt arról, hogy bár személyesen nem találkozott az íróval, remélte, az utazást igen kedvelő író eljön Budapestre. Az alkalom idén májusban az ELTE Portugál Tanszékének meghívása lett volna, de a leukémia elhatalmasodott rajta.

Barna Imre kiemelte Saramago személyiségének karitatív, segíteni kész oldalát. Az író a haiti pusztító földrengés után idén januárban például kezdeményezte, hogy Kőtutaj című regényét adják ki újból a világban ott, ahol már megjelent, és az eladásból származó bevételt utalják át a katasztrófa áldozatainak.

A Kőtutaj Magyarországon először a Palatinus Kiadónál jelent meg 1986-ban, most pedig az Európa adta ki. A könyv borítóján a cím alatt középen nagy vörös betűkkel az áll: útban HAITI felé, alatta pedig idézet az írótól: "mert mindannyian felelőséggel tartozunk". Ahogy a kiadó igazgatója megjegyezte, a könyv előállításán dolgozó valamennyi szakember adományozója lett a haitiaknak, mert ingyenmunkát végzett, csakúgy, mint a portugál és a spanyol kiadó.

Az Európán kívül a Palatinus is kiadott öt Saramago-kötetet, de más kiadók is, így mintegy harminc könyve olvasható magyarul; ebből is kiderül, hogy a magyarok szeretik a portugál író különleges, egyéni elbeszélési módját. Barna Imre kiemelte: prózája méltósággal hömpölyög, alakjai egyszerre földöntúliak és hétköznapiak.

Vakság című regénye, amiért 1998-ban neki ítélték az irodalmi Nobel-díjat, meghökkentő vízió arról, milyen mélyre süllyedhet az ember, ha egyszer csak szétfoszlik körülötte a civilizáció. Kőtutaj című regénye pedig igazi sci-fi, film is készült belőle, és arról szól, hogy az Ibériai-félsziget leválik a kontinensről és elkezd úszni az óceánon Nyugat felé - részletezte Saramago két fontos, írásművészetére jellemző könyvét Barna Imre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását