2024. május 2. - Zsigmond

Viharkörkép: elpusztult termés, sérültek, özönvíz

Legalább tíz ember megsérült, amikor óriási vihar csapott le péntek délután Mezőhegyesre és a környező településekre; teljesen elpusztult a termés a Ménesbirtok Zrt.-nél; a szakemberek sok száz milliós, milliárdos kárról beszélnek.
2010. június 18. péntek 18:46 - HírExtra
A hatalmas széllel és jégesővel érkező vihar teljesen elpusztította a térség legnagyobb mezőgazdasági nagyüzemében a termést - mondta Isaszegi Norbert, a zrt. szántóföldi növénytermesztésért felelős ágazatvezetője. Hozzátette: egyelőre csak az aszfaltozott utakról tudta megtekinteni a földeket, de az már látszik, hogy a kár 100 százalékos. A vihar annyira kipusztította a növényeket, hogy még azt sem lehet felismerni, hogy egykor milyen magot vetettek el.

Közölte: a Ménesbirtok Zrt. 8.000 hektáron gazdálkodik, s ebből több mint ötezer hektár egybefüggő és öntözött terület. A vihar azonban még az öntöző berendezéseket is tönkre tette. A keletkezett kárt milliárd forintnál is nagyobbra becsülte. Emlékeztetett arra, hogy a nagyüzem ötmilliárd forintos éves árbevételének a döntő részét a szántóföldi kultúrák, elsősorban vetőmagok értékesítéséből szerzi be.

Csanádi István, a város független polgármestere az MTI-vel azt közölte, hogy becslése szerint a városban a kár értéke több száz millió forint. A vihar leszakította az elektromos vezetékeket, így nincs áram és akadozik a telefonszolgáltatás is. A legsürgősebb feladatnak a tetők lefóliázását nevezte a polgármester, mert, mint mondta, újabb viharfellegek gyűlnek az égen. "Sajnos a településen nincs erre alkalmas fólia, ezért Orosházáról próbálunk szerezni" - tette hozzá.

Simonka György (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt mondta az MTI-nek, hogy ilyen pusztítást még nem látott. Egész utcákon szakította le a szél a tetőket, kidőltek a fák, és a patinás platánokon alig maradt levél.

A vihar következtében legalább 10 ember megsérült, akik közül többüket a mentők vitték el. A környező többszintes házak ablakait betörte a jég, sőt két órával a vihar után helyenként még mindig 15-20 centiméter jég borította az utcákat.

A vihar következtében több ló is elpusztult, a ménes egy része is szétszaladt. A képviselő már felvette a kapcsolatot az illetékes minisztériummal, hogy nyilvánítsák katasztrófa sújtotta térséggé a várost. Simonka kezdeményezni fogja azt is, hogy az uniós vis maior alapot nyissák meg a város megsegítéséért.

Utak, házak elárasztva


Két út nehezen járható, egy településen házakat öntött el a lezúduló víz a kora délutáni felhőszakadás után Tamási térségében - közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel.

Az Ozora és Pincehely, illetve a Nagykónyi és Értény közti úton vízátfolyás nehezíti a közlekedést - mondta Szilasi Lajos, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Értényben három lakóházat homokzsákokkal védenek a szántóföldekről lezúduló víztől, Ozorán megrepedt egy házak felett húzódó löszfal, Cecénél a vasúti átjárók fényjelző készülékei hibásodtak meg.

A katasztrófavédelem közlése szerint a térségben pénteken kora délután 80 milliméternyi eső esett.

Munkában a tűzoltók

Országszerte több száz káreseményhez kellett vonulniuk a tűzoltóknak péntek délután 3 óráig a viharok és heves esőzések miatt, a legtöbb káreset Békés megyében volt.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek elmondta: jelenleg Békés megyében a legrosszabb a helyzet, eddig 156 káreseményről kaptak bejelentést. A megyében a közúti és vasúti közlekedésben is fennakadások vannak és az elektromos ellátás is akadozik. A térségben Csongrádban (75) és Bács-Kiskunban (25) is sok esethez riasztották a tűzoltókat.

A vihar Somogy és Tolna megyében is jelentős károkat okozott. Somogyban eddig ötven helyre vonultak a szakemberek, Mesztegnyőn és Berzencén homokzsákokkal védekeznek és magasítják a töltést, hogy a víztározókban tudják tartani a vizet. Csurgón patak áradása okoz gondokat, Tab térségében a sok eső miatt pincékből kellett vizet szivattyúzni.

Tolna megyében szintén ötven káresethez riasztották a tűzoltókat, a megye északi részén 80 milliméter csapadék hullott. A térségbe 20 ezer homokzsákot visznek és több helyen is vizet kell szivattyúzni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását