2024. március 29. - Auguszta

A Jobbik határozati javaslatban kezdeményezi a Károlyi szobor eltávolítását

A Jobbik országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezte a parlament épülete melletti Károlyi Mihály-szobor eltávolítását, illetve egy új műemlék felállítását gróf Tisza István egykori miniszterelnök és házelnök tiszteletére.
2010. június 17. csütörtök 11:23 - HírExtra
Hegedűs Tamás, a párt frakcióvezető-helyettese a szobor előtt tartott hétfői sajtótájékoztatóján kifejtette: a köztársaság első elnökének emlékét azért nem tartják méltónak megörökíteni az Országgyűlés épülete mellett, mert Károlyi Mihály szerintük hazaárulást követett el azzal, hogy leszerelte az I. Világháborúból hazatérő 1,2 millió magyar katonát ahelyett, hogy egy az ország régi határait megvédeni képes nemzeti hadsereget szervezett volna belőlük.

A Jobbik a Kossuth tér 1934-es állapotát kívánja helyreállítani, ami "történelmi igazságtételként" is szolgálna a Károlyi Mihály miniszterelnökké választásának napján meggyilkolt Tisza Istvánnak - húzta alá a politikus.

A Hegedűs Lórántné és Hegedűs Tamás jobbikos képviselők által benyújtott határozati javaslat arra hivatkozva kéri a Kossuth tér átalakítását az illetékes V. kerületi önkormányzattól, hogy a "magyar nép nemzeti önérzetének szimbolikus helyszínén" csak olyan történelmi személyiség szobra állhatna, aki munkájával "Magyarország felemelkedését, népének javát és boldogulását szolgálta".
Hegedűs Tamás kiemelte: Károlyi Mihály személye ezzel szemben a "magyar történelem egyik mélypontját jelképezi, azt a pillanatot, amikor az ezeréves Magyarország darabokra hullott".

A jobbikos képviselő szerint Károlyi Mihályt "tevőleges felelősség" terheli, amiért nem volt képes eleget tenni a haza védelmére irányuló elsődleges kötelezettségének. Hozzátette: a korábbi határok megvédésével Magyarország minden bizonnyal sokkal kedvezőbb tárgyalási pozíciót tudott volna elfoglalni az I. Világháborút lezáró béketárgyalásokon.

A Jobbik korábban június 3-án fejezte ki a Károlyi-szoborral szembeni nem tetszését, a párt politikusai akkor néhány percre fekete lepellel takarták le a műemléket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

fore
2010. június 17. 13:11
Mindegy kit ábrázol, egy emberi alkotás - van szoborparkunk, van helye, rombolni nem szabad
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását