2024. április 23. - Béla

MSZP, a nagy szoborvédő

Az MSZP tiltakozik az ellen, hogy a Fidesz egy "kirekesztő, ókonzervatív politikai kultúra" nevében kiiktassa a történelemből a progresszió eszméit és alakjait. Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök közölte: ha kell, pártja minden eszközzel megvédi Károlyi Mihály szobrát, akinek nevéhez a köztársaság születésnapja fűződik, s aki - mint írta - "a szolidaritás örök példáját mutatva" saját birtokát osztotta fel a szegények között.
2010. június 11. péntek 17:28 - HírExtra
"Ha a Fidesznek ma nem kell Károlyi, holnap nem kell Ady, Jászi Oszkár, József Attila és Bibó István sem. De a szocialistákon kívül is sokan vannak az országban, akiknek kell" - írta pénteki közleményében Lendvai Ildikó.

A politikus arra reagált, hogy Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke a Parlament melletti Károlyi-szobor eltávolítását ígérte a Magyar Hírlap és az Echo Tv közönségtalálkozóján. A Magyar Hírlap csütörtöki számában idézte a Fidesz vezető politikusát, aki kijelentette: négy év múlva már nem fog a mostani helyén állni a Károlyi-szobor. Kövér László személyes véleményét hangsúlyozva elmondta, hogy a Károlyi-szobor helyére Kéthly Anna egykori szociáldemokrata pártelnök szobrát kellene állítani.

Lendvai Ildikó véleménye szerint a "kirekesztő, ókonzervatív politikai kultúra" nyomulásának egyik első lépése volt a turulszobor törvénytelen rehabilitálása. A választás után a Fidesz egyik első dolga volt, hogy jogszabály-változtatással tegye lehetővé az engedély nélkül felállított turulszobor helyén maradását.

A második lépés volt a Trianon-törvény megszövegezése, amely nem Trianon "fájó sebeinek" gyógyítására, hanem a konfliktusok megoldása helyett újabb konfliktusok keltésére volt alkalmas. Az MSZP tiltakozása ellenére a kormánytöbbség nem volt hajlandó elfogadni egyetlen olyan módosító indítványt sem, amely a határrevízió helyett a Kárpát-medencei népek európai szellemű megbékélésében látta a magyarság jövőjét.

A harmadik lépés - emlékeztetett Lendvai Ildikó - az egyház és állam határainak elmosását célozta. A Trianon-törvény a parlamenti képviselőket már hívőkre és nem hívőkre osztotta fel. Ugyanezt a szellemet tükrözte a népszámlálási szabályok olyan módosítása, amely szerint a hatóságok rákérdeznek az állampolgár vallására, és nyilvántarthatják azt. Félő, hogy az alkotmányozás folyamata is ebbe az irányba mutat.

Lendvai Ildikó ismertetése szerint a negyedik lépés irányát a Jobbik mutatta meg a Fidesznek. Először a Jobbik követelte a Károlyi-szobor eltávolítását, és borította be azt fekete lepellel. Most váratlan pártfogót találtak Kövér László személyében - jelentette ki a leköszönő szocialista pártelnök, aki szerint a Fidesz vezető politikusa "a Jobbik kívánságának megfelelően" jelentette be: Károlyi Mihály szobra a ciklus végére már nem fog a helyén állni.

Az MSZP tiltakozik a progresszió kiretusálása ellen a magyar történelemből. Ha kell, minden eszközzel megvédik Károlyi Mihály szobrát, akinek nevéhez a köztársaság születésnapja fűződik, s aki "a szolidaritás örök példáját mutatva" saját birtokát osztotta fel a szegények között - hangsúlyozta a politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását