2024. május 18. - Erik, Alexandra

Az EU saját szankciókat tervez Irán ellen

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában elfogadott újabb szankciós rendelkezések elfogadása után saját, autonóm szankciókat is kíván hozni Irán ellen az Európai Unió - közölte Luxembourgban Martonyi János magyar külügyminiszter.
2010. június 14. hétfő 21:43 - HírExtra
Az EU-országok külügyminisztereinek tanácskozása közben a magyar diplomácia irányítója újságíróknak nyilatkozva elmondta: a szankciós intézkedéseket majd az EU-országok csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján fogadják el hivatalosan, most a miniszterek a lehetséges tartalmi elemeket készítették elő. "Érzékeny termékekről, technológiákról, beruházásokról, berendezésekről, továbbá pénzügyi, hitelbiztosítási témákról is szó van" - sorolta a miniszter az EU-szankciók várható területeit.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közölte a miniszteri tanácskozáson, hogy levélben fordult Szaíd Dzsalili iráni főtárgyalóhoz, és a nukleáris témáról folytatandó vitára szólította fel Iránt.

A főképviselő úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy szerinte fenn kell tartani a "kettős megközelítés" politikáját Teheránnal szemben. E politika értelmében a nemzetközi közösség átfogó együttműködést ígér Iránnak arra az esetre, ha az hajlandó nemzetközi ellenőrzés alá helyezni nukleáris programját, a Teherán által békés célúnak mondott urándúsítást. A tárgyalások folyamatos szorgalmazása mellett azonban a nemzetközi közösség szankciós nyomást is kíván gyakorolni Iránra.

A múlt szerdán az ENSZ-ben megszavazott szankciós határozat megtilt Iránnak minden olyan tevékenységet, amely atomfegyvert célba juttatni képes ballisztikus rakétával kapcsolatos. További lépéseket helyez kilátásba újabb iráni bankok ellen, ha azok feltételezhetően nukleáris vagy rakétaprogramokhoz kapcsolódó tevékenységet folytatnak.

A szankciós intézkedés megfogalmazói nem engedélyezik Irán számára bizonyos kényes tevékenységekbe - például uránbányászatba - történő bármiféle befektetést, és a fegyverembargót kibővítve megtiltják minden olyan fegyver vásárlását, amely a súlyosabb kategóriákba esik, például harci helikopterekét, harckocsikét vagy rakétákét. Újabb iráni személyiségeket és intézményeket is szankcionálnak, például a Forradalmi Gárda elitalakulat tagjait, intézményeit. A határozat ugyancsak felhív az iráni tengeri szállítmányok átvizsgálására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását