2024. április 19. - Emma

Domonkos alkalmatlan az ÁSZ élére?

A Jobbik szerint a Fidesz által jelölt Domokos László nem rendelkezik az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vezetéséhez szükséges számviteli, jogi, és nyelvismeretekkel, továbbá tudományos háttérre és vezetői tapasztalata sem teszi alkalmassá ezen pozíció betöltésére.
2010. június 14. hétfő 21:21 - HírExtra
Nyikos László, a költségvetési és számvevőszéki bizottság jobbikos elnöke hétfőn, a parlament épületében tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: megdöbbenéssel vette tudomásul a Fidesz jelölését, amely az ÁSZ vezetőit jelölő eseti bizottság felállítása előtt hangzott el.

Az ellenzéki politikus szerint a kormánytöbbség ezzel olyan helyzetet teremtett, mintha a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a világbajnokság közben hirdette volna ki az új világbajnokot, s a "többi csapatnak csak azt engedné, hogy játsszon saját szórakozására".

A Jobbik a jelölő bizottságban kívánja megnevezni, és a kormánytöbbséggel is elfogadtatni a párt által az ÁSZ vezetésére minden szempontból alkalmasnak tartott, jelenleg is állami vezetőként dolgozó jelöltjét - mutatott rá a képviselő.

Nyikos László aláhúzta: az ÁSZ elnökének különösen nagy szüksége van az angol nyelvismeretre, de tudomása szerint Domokos László csak alapfokú szinten beszéli ezt a nyelvet, így "rendkívül kínos helyzetek" várhatnak rá a külföldi tárgyalásokon, konferenciákon.

A jobbikos politikus a hétfői fideszes bejelentés egyetlen pozitívumaként értékelte, hogy a korábbi gyakorlattal szemben nem kettő, csupán egy alelnöke lesz a számvevőszéknek.

Lázár János, a képviselőcsoport vezetője hétfőn jelentette be, hogy pártja Domokos László fideszes országgyűlési képviselőt jelöli az ÁSZ elnöki pozíciójára, míg alelnöknek Warvasovszky Tihamért, Székesfehérvárnak az MSZP, az SZDSZ és a Fehérvári Polgárok Egyesülete támogatásával megválasztott polgármesterét jelölik. A kormánypárt támogatja, hogy június 28-án válassza meg a Ház az ÁSZ elnökét és alelnökét.

Nyikos László emlékeztetett: a kormánytöbbségnek meg van a kellő ereje ahhoz, hogy a jelölő bizottságban is keresztül vigye akaratát, hiszen az ÁSZ elnökét és alelnökeit jelölő, nyolc tagú testületben a jelöléshez elegendő a négy fideszes, illetve az egy KDNP-s tag szavazata.

Kovács Árpád ÁSZ-elnöki megbízatása 2009. december 9-én járt le, míg a számvevőszék alelnökeinek személyéről 2002 óta nem sikerült megállapodniuk a képviselőknek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását