2024. május 20. - Bernát, Felícia

Dél-Korea biztonsági intézkedéseket tett

A dél-koreai elnök csütörtökön utasítást adott arra, hogy jelentősen erősítsék meg a biztonsági intézkedéseket a Sárga-tengernek Észak-Koreához közel eső térségében.
2010. november 25. csütörtök 09:14 - HírExtra
A szöuli elnöki hivatal egyik magas rangú tisztviselője közölte, hogy Ri Mjong Bak utasítása értelmében csapaterősítést vezényelnek annak az öt dél-koreai szigetnek a körzetébe, amelyek közül az egyiket tüzérségi támadás ért kedden Észak-Koreából.

Phenjan időközben jelezte, hogy kész újabb csapásokat mérni Dél-Koreára, ha Phenjan nem hagy fel az ellene irányuló provokációkkal.

A szöuli kormány csütörtökön rendkívüli tanácskozást tartott arról, hogy az észak-koreai támadás milyen hatással van az országra biztonsági és gazdasági szempontból. Az államfő bejelentései ekkor hangzottak el.

Szöul közölte azt is, hogy megpróbálja elérni Pekingnél: vesse latba befolyását az észak-koreai vezetésnél. E lépés szempontjából negatívum, hogy Jang Csie-cse kínai külügyminiszter közben elhalasztotta e hétre tervezett szöuli látogatását. Ennek okát azonban nem közölték.

A Csoszun Ilbo című dél-koreai lap idézte a parlament védelmi bizottságának egy meg nem nevezett tagját, aki elmondta: a hadsereg tanulmányozza azt az értesülést, amely szerint maga Kim Dzsong Il észak-koreai vezető és fia, kijelölt utódja, Kim Dzsong Un hagyta jóvá a tüzérségi támadást.

A katonai vezetés hajlik ennek tényként való elfogadására, s valószínűleg kizárja azt a változatot, hogy az észak-koreai belső hatalmi harc részeként valamelyik katonai parancsnok adott utasítást a támadásra - írta a Csoszun Ilbo.

Az újabb, fenyegetőző észak-koreai közleményt a hadsereg adta ki, s a KCNA hírügynökség hozta nyilvánosságra. Eszerint Washington felelős azért, hogy Dél-Korea tüzérségi gyakorlatot rendezett, és ezzel kiprovokálta az észak-koreai támadást a sziget ellen. "Washingtonnak kordában kellene tartania Dél-Koreát" - olvasható a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását