2024. május 16. - Mózes, Botond

Megszavazták az Irán elleni szankciókat

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán megszavazta az újabb Irán-ellenes szankciókat, a 15 tagállam közül Brazília és Törökország ellene szavazott, Libanon tartózkodott.
2010. június 9. szerda 18:23 - HírExtra
Az új szankciókkal Iránt nukleáris programja miatt büntetik, a nyugati országok szerint Teherán tudományos programja leple alatt atomfegyverek előállítására készül.

Az elutasított javaslat


Az Irán elleni újabb ENSZ-szankciókról tartandó, szerdára tervezett biztonsági tanácsbeli szavazás előtt az Egyesült Államok, Oroszország és Franciaország elutasította azt a javaslatot, amelynek értelmében az iszlám köztársaság reaktor-fűtőelemre cserélné uránkészletének egy részét - közölték Bécsben diplomáciai források.

Washington, Moszkva és Párizs szerint ugyanis a Törökország és Brazília által a hasadóanyagok cseréjéről kidolgozott megoldás nyomán Iránnak még mindig elegendő nyersanyaga maradna nukleáris fegyver előállításához. A három hatalom megállapította, hogy Irán új programot kíván kezdeni, amelynek célja az urán magas szintű dúsítottságának elérése.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kedden az ecuadori fővárosban úgy nyilatkozott, hogy az iráni nukleáris program ellen beterjesztett, negyedik ENSZ-szankciócsomag minden eddiginél szigorúbb lesz. Nem bocsátkozott jóslatokba a 15 tagú Biztonsági Tanács szavazásával kapcsolatban, de Robert Gates amerikai védelmi miniszter Londonban úgy nyilatkozott, hogy a határozatot meg fogják szavazni, ami előkészíti az utat ahhoz, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei a maguk részéről még szigorúbb szankciós intézkedéseket léptessenek életbe Iránnal szemben.

A szankciók, ha elfogadják őket, valóban keményebbek lesznek az eddigi büntetőintézkedéseknél, ugyanakkor még mindig tartózkodnak az iráni gazdaságot megbénító lépésektől, vagy az olajembargó bevezetésétől - jelentette szerdán az AP amerikai hírügynökség a birtokába jutott, végleges formába öntött BT-határozattervezetre hivatkozva.

A szankciók, megszavaztatásuk esetén, eltiltják majd Iránt minden, nukleáris robbanófejek hordozására alkalmas rakéták kifejlesztésére irányuló tevékenységtől, megtiltják számára az uránbányászatba való befektetéseket és ugyancsak elzárják előle a nehézfegyverek több kategóriájának - egyebek között támadó helikopterek és rakéták - megvásárlási lehetőségét. A szankciók az AP szerint kibővítik a vízummegvonással és számlabefagyasztással sújtott iráni csoportok, szervezetek, cégek, intézmények és magánszemélyek körét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását