2024. május 2. - Zsigmond

Az MSZP a mezőgazdaságért aggódik

Az MSZP szerint aggályosak és károsak azok az intézkedéstervek, amelyek az Orbán Viktor kormányfő által kedden ismertetett 29 pontos gazdasági akciótervből a mezőgazdaságot érintik. A pálinkafőzés szabályainak enyhítésével a kormány tönkreteszi a hazai pálinka nagy nehezen elért színvonalát - vélik a szocialisták, akik szerint megnőhet e lépés nyomán az alkoholisták száma is.
2010. június 9. szerda 12:07 - HírExtra
Gőgös Zoltán, az MSZP képviselője a minimálbér megadóztatásának kormányzati elképzelésével kapcsolatban szerdán az MTI-nek azt mondta: a mezőgazdaságban szinte mindenkit minimálbéren foglalkoztatnak, a minimálbér megadóztatása egyértelműen hátrányos helyzetet eredményez.

Orbán Viktor kedden azt javasolta, hogy adják vissza az embereknek a szabad gyümölcspárlat-készítéshez való jogot. Az MSZP-s politikus szerint a pálinkafőzés szabályainak enyhítésével tönkreteszik a hazai pálinkát, azt "kontroll nélkül, cukorból, nem gyümölcsből fogják főzni".

Ha senki nem ellenőrzi a főzést, akkor egy tollvonással teszik tönkre azt a színvonalat, amit a szakma nagy nehezen kiharcolt, és amibe 14 milliárd forintnyi fejlesztést beleölt - értékelte a volt agrárállamtitkár, aki szerint ezzel a lépéssel megnövelik a magyarországi alkoholisták számát is. A magántermelő most is főzethet pálinkát, de ellenőrzött módon - húzta alá, hozzátéve: saját magára nézve is veszélyes, ha valaki "otthon kotyvaszt pálinkát".

A kistermelők élelmiszertermelési, -feldolgozási és -értékesítési feltételeinek jelentős könnyítéséről szóló elképzelésről a szocialista politikus azt emelte ki: egy hónapja jelent meg egy "liberális" szellemű rendelet, amely alapján például most már kistermelői húst is lehet boltban árulni. Ha - fűzte hozzá - ezt a szabályozást még tovább egyszerűsítik, az teljes kontrollálatlanságot eredményez, azaz el kell törölni a húsvizsgálatot. Tovább egyszerűsíteni ezt a rendszert "életveszélyes" - értékelte.

Most is van másodlagos élelmiszer-vizsgálat - szögezte le Gőgös Zoltán Orbán Viktor másik bejelentésével kapcsolatban. A miniszterelnök ezt a kezdeményezését azzal indokolta, hogy "ne áramolhasson be Európa élelmiszer-hulladéka akadálytalanul Magyarországra". A volt agrárállamtitkár szerint a Fidesz nem találta fel a spanyolviaszt, de ha ezt tovább akarja fejleszteni, akkor több ezer új ellenőrt kellene bevetnie, ami ellenkezik a költség-, létszámcsökkentési tervvel.

Az egyszerűsített alkalmi foglalkoztatás jelenlegi feltételeinek hatályon kívül helyezése azt eredményezi majd Gőgös Zoltán szerint, hogy újra lesz egy réteg, amelynek nem lesz nyugdíja "soha az életben". A jelenlegi szabályon lehetne finomítani, de meg kellene őrizni, hogy a munkavállalónak legyen az alkalmi foglalkoztatás után is nyugdíjjogosultsága - fejtette ki.
í
Az árvíz kapcsán az MSZP-s politikus azt közölte: a szocialisták azt a javasolják a kormánynak, hogy forduljon az Európai Unióhoz, kérve, lehessen az idén is területalapú támogatási előleget fizetni a tavalyi mintájára és kezdeményezze azt is, hogy a nem biztosított elárasztott területek után is lehessen valamilyen kártalanítást fizetni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását