2024. április 16. - Csongor

Módosul a közbeszerzésekről szóló törvény

Ne kelljen közbeszerzési eljárást lefolytatni a nettó nyolc millió forint feletti díjazású művészek fellépését megelőzően - kezdeményezi két fideszes képviselő az Országgyűlésnek szerdán benyújtott javaslatában. A törvénymódosítást a fideszes Kósa Lajos és L. Simon László terjesztette be.
2010. június 9. szerda 12:16 - HírExtra
A javaslat indoklása szerint 2009. április elseje előtt a szórakoztató, kulturális és sportszolgáltatások, valamint a szállodai és éttermi szolgáltatások megrendelése esetén nettó 25 millió forintig nem kellett közbeszerzési eljárást lefolytatni, 2009 április elseje óta azonban a nettó 8 millió forint feletti díjazású művészek fellépését megelőzően közbeszerzési eljárást kell lefolytatni, azaz csak abban az esetben léphetnek fel a művészek, csoportok, együttesek, ha a közbeszerzési eljárást megnyerik.

L. Simon László, a javaslat egyik előterjesztője az MTI-vel közölte: külföldi előadókkal vagy azok külföldi képviselőivel szinte lehetetlen közbeszerzést lefolytatni, mert "erősen életszerűtlen az, hogy a magyar közbeszerzési törvény előírásainak megfelelően a közbeszerzési iratmintákat a fellépő maga vagy képviselője elkezdi töltögetni, inkább lemondja az előadást".

Hozzátette: így magyar képviselővel kellene szerződést kötni, aki szintén nem biztos, hogy mindennek meg tud felelni és valószínűsíthetően drágább is lesz.

A jelenlegi törvény szerint nettó nyolc millió forint felett a szállodai és éttermi szolgáltatások megrendelését megelőzően is közbeszerzési eljárást kell lefolytatni. A fideszes képviselők szerint a rendezvények időpontja és az igénybe vett szállás-étkezés mennyisége teljesen kiszámíthatatlan, így nagyon nehéz az igényelt szállás-étkezés minőségét és a mennyiségét előre meghatározni. Emellett a nemzetközi művészeti kiállítások lebonyolítása szintén lehetetlenné válik, hiszen a külföldi kiállításszervező cégek valószínűleg nem tudnak, és nem is akarnak a magyar közbeszerzési törvény alapján ajánlatot tenni, ez a nemzetközi gyakorlattól teljesen idegen.

A törvénytervezet indoklása szerint a gyakorlati problémák miatt ilyen körben közbeszerzési eljárás lefolytatása életszerűtlen és kivitelezhetetlen, ezért az előterjesztők javasolják annak a visszaállítását, hogy a szórakoztató, kulturális és sportszolgáltatások, valamint a szállodai és éttermi szolgáltatások általános egyszerű eljárásban kivételi körbe kerüljenek vissza.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását