2024. május 16. - Mózes, Botond

Estére várják a Duna tetőzését

A szakemberek előrejelzése szerint Budapestnél várhatóan a hétfő esti, éjszakai órákban, 820 centiméter körüli vízszinttel tetőzik a Duna - közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel.
2010. június 7. hétfő 10:41 - HírExtra
A folyó vízmagassága a fővárosnál reggel kilenc órakor 814 centiméter volt, az éjfélihez képest 13 centiméterrel emelkedett a vízszint - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A vízügyi szakemberek jelenleg azt prognosztizálják, hogy a tetőzés egy napig tart majd Budapesten, s a hét közepén megkezdődik a folyó apadása. Az alsó rakpartok a legkorábban a hét vége "környékén" kerülhetnek ki a víz alól, akkor kezdődhet majd a takarítás is.

A közlés szerint Budapesten lakóövezetet továbbra sem veszélyeztet az árhullám. A Margitszigeten is eredményes a védekezés. A főváros kérésére a Duna fővárosi szakaszán hajózási tilalmat rendeltek el annak érdekében, hogy a hajók keltette hullámok se törjék át a védvonalakat.

A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Duna árhulláma éjszaka elérte a Budapest feletti szakaszt, emiatt harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe.

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM) azt közölte, hogy a város minden kritikus pontját "bevédte". A gátőrök éjjel-nappal járják a szakaszokat, figyelik az árvízi jelenségeket - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Római-parton a korábbi fejlesztéseknek köszönhetően most jóval kevesebb szivárgást tapasztaltak. A szakemberek itt is, illetve a IV. kerületi Komp utcában, valamint a XXII. kerületi Duna utcában is úgynevezett ellennyomó medencékkel és a zárások megerősítésével fékezték meg a szivárgásokat.

A Margitszigeten szombaton megépített másfél kilométeres nyúlgátat egy teherautó megrongálta. Az FCSM munkatársai még a tetőzés előtt újraépítik ezt a szakaszt - közölték.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását