2024. május 5. - Györgyi

Megkezdődött a Tokaji Írótábor

Az irodalom ügyei mellett a közélet történései mindig parancsolóan voltak jelen a Tokaji Írótáborban, a magyar szellemi élet történetének fontos fejezetei íródtak itt, minőség és közösségi felelősség, ezt tűzték ki célul annak idején az írótábor elindítói
2008. augusztus 13. szerda 15:43 - Hírextra
A Tokaji Írótábor Egyesület kuratóriumának elnöke úgy fogalmazott: a rendszerváltozás - vagy majdnem az - eredeti szándékú előkészítésében az írótábor is tagadhatatlanul részt vállalt állásfoglalásaival, vitáival, ami a lakiteleki sátorban összegződött a felszólalásokban, annak egyes részletei jórészt Tokajban hangzottak el először.

Az írótábor kezdetektől fogva befogadta, sőt hívta a különböző nézeteket valló írástudókat, közéleti szereplőket, fejtsék ki nézeteiket, ütköztessék azokat. Ennek ellenére megállapítható, hogy Tokaj évről évre meghatározóan a nemzeti érzelmű, és közéleti elkötelezettségű résztvevők gyülekezőhelye volt - mutatott rá Serfőző Simon.

A kuratórium elnöke arról is szólt, hogy az írótábor elindítóinak szellemi hátterét a szomszédos Tiszaladány szolgáltatta, amelynek lakói ma is híven őrzik a népi írókkal - Sinka Istvánnal, Somogyi Imrével, Szabó Pállal, Móricz Zsigmonddal, Veres Péterrel - való kapcsolatuk emlékét.

A péntekig tartó Tokaji Írótábort harminchét éve rendezik meg, ám miután egyszer elmaradt, most harminchatodszor találkoznak a történelmi borvidék fővárosában a határon inneni és túli magyar irodalom képviselői. A mostani rendezvény témája: irodalmi értékrendek, pályakezdés, érvényesülés.

Ezzel kapcsolatban Serfőző Simon megjegyezte: "az irodalomban az elkülönülés és a fiatal alkotók térnyerése manapság egyszerre tapasztalható, az írótábor az egyenes szó, okos párbeszéd híve, szándéka, hogy átadja a szót a fiatalabb nemzedéknek".

"Egyik fa mellett fel tud nőni egy másik is, hovatovább serkenthetik is egymást a még magasabbra feljutásban, csak ne az legyen a cél, hogyan tudná a napot az egyik akarat elárnyékolni a másiktól" - fogalmazott, hozzáfűzve azt is: elég nagy bajnak tartja, hogy néhány évvel ezelőtt szakadás történt a magyar irodalmi közéletben, akkor, amikor össze kellett volna fogniuk.

"A különböző irányzatok attól még versenghettek volna egymással" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a Tokaji Írótábor továbbra is arra törekszik, hogy valamennyi értékrend befogadásának műhelye legyen.

A határon inneni és túli írók, költők háromnapos rendezvényén a plenáris ülések mellett a résztvevők különböző munkacsoportokban vitatják meg a mai magyar irodalom helyzetét.
A megnyitó előtt a tokaji Paulay Ede Színházban köszöntötték a 90 éves Hubay Miklós Kossuth-díjas írót és a 89 éves Hegyi Imrét, aki 37 évvel ezelőtt az írótábor létrejöttében meghatározó szerepet játszott, és jószerivel egyedüliként valamennyi rendezvényen részt vett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását