2024. április 19. - Emma

Bocsárdit leváltották a direktori székből

Nem hosszabbítja meg Bocsárdi László ötéves igazgatói szerződését a helyi önkormányzat, így a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház rendező-igazgatójának más jelentkezőkkel együtt versenyvizsgát kell majd tennie posztja visszaszerzéséhez. Az érintett ugyanakkor az MTI-nek azt mondta: szerinte az erről döntő bizottság nem szakmai szempontok alapján határozott.
2010. június 5. szombat 07:34 - HírExtra
A rendező-igazgató ötéves szerződése lejárt, tevékenységét Balázs Éva színész, Deák Gyula, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója és Klárik Attila, az önkormányzat Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) képviselő frakciójának vezetője értékelte. A polgármesteri rendelettel létrehozott bizottság Bocsárdi munkáját 8,92-re minősítette. Mivel nem érte el a 9-es minősítést, az igazgató szerződését nem hosszabbítják meg, hanem ősszel versenyvizsgát hirdetnek a tisztség betöltésére.

Klárik Attila a Krónika című erdélyi lapnak azt mondta: Bocsárdi művészi munkáját maximális pontszámmal értékelték, kifogások a menedzseri tevékenysége ellen merültek fel. Klárik Attila hangsúlyozta: megalapozatlanok azok a híresztelések, amelyek szerint meneszteni akarják Bocsárdit.

Az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezete pénteki közleményében jelezte: Bocsárdi Lászlónak lehetősége lesz arra, hogy a szerződés lejárta után kiírandó menedzseri szakvizsga nyomán újra betölthesse ezt a tisztséget.

Bocsárdi László az MTI érdeklődésére pénteken úgy fogalmazott: "Nem szakmai, hanem egyéb, számomra értelmezhetetlen, a jelentésben nem tisztázott szempontok alapján született ez a döntés. A bizottság által összeállított jelentés tendenciózus, megalapozatlan állításokat tartalmaz, melyek nincsenek összefüggésben a menedzser-szerződésben elfogadott vállalásokkal."

"Én egyetlen politikai irányzatnak sem vagyok a szószószólója, csakis a színház szemszögéből cselekszem. A bizottsági döntés azonban szándékosan nem vet számot az intézmény igazi értékeivel" - hangsúlyozta az igazgató, megjegyezve: aggasztja a helyzet politikai összefüggésbe hozása.

A testület indoklásában egyebek között olyan érvek szerepelnek, amelyek szerint az intézménynek nem sikerült megszólítania a közönség új rétegeit. Menedzseri munkáját is kifogásolja a bizottság, amely szerint például a színház "hibás szerkezeti felépítésben működött", ezen kívül sokallja az intézmény produkciós költségeit.

A rendező-igazgató szerint azok, akik mindezt a szemére hányják, szakmájukból kifolyólag nem láthatják át egy színházi intézmény működésének összefüggéseit. "Pályázatom elfogadása által a város az abban megfogalmazott színházi elképzelések megvalósításával bízott meg engem. Soha nem titkoltam, hogy az értékes színházi alkotókkal való együttműködésnek, annak az igényes színházi munkának, amelyet az elmúlt öt évben igazgatóként irányítottam, megvannak a költségei" - vallja.

Válaszul azoknak, akik "kommerszebb", szórakoztató műfajú produkciókat kérnek rajta számon, Bocsárdi megállapítja: senki sem vádolhatja őt azzal, hogy "túlságosan komoly" lenne. "Ha megnézik a műsorpolitikánkat, abban túlsúlyban vannak a komédiák; komolyabb műfajok esetében is lényegesnek tartom a humort, ami nélkül nem lehet tetten érni a jelenségek mélységét " - mondja az MTI-nek Bocsárdi.

Határozottan ellenzi ugyanakkor azt a szemléletet, amely szerint a színházat a közönségnek csak szórakozás céljából kell látogatnia, vagyis a hétköznapi gondok feledtetése lenne a cél. Emlékeztet arra: amikor 2005-ben átvette a sepsiszentgyörgyi színház vezetését, valamivel több mint 18 ezer volt a nézőszám. Az elmúlt öt esztendőben az átlagos nézőszám 22 ezer fölé emelkedett, egyértelmű tehát a növekedés - hívja fel a figyelmet Bocsárdi, hozzáfűzve, hogy a színház saját bevétele az elmúlt négy évben kétszeresére nőtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását