2024. május 9. - Gergely

Ingyenes képkölcsönzés a KOGART-on

Egyetlen estére hoz létre kiállítást a KOGART Baráti Kör; szerdára 60 művész 120 képét és szobrát gyűjtik össze, s a tagok bármelyiket ingyen kikölcsönözhetik - közölte Lugosi Viktória, a szervezet elnöke kedden az MTI-vel.
2007. szeptember 26. szerda 06:31 - Hírextra

Az alkotásokat Romvári Márton kurátor gyűjti össze a műtermekből, a Baráti Kör tagjai bármelyiket ingyen hazavihetik, majd négy hónap múlva egy másik kiállítás anyagából választva kicserélik.
A fiatalabb művészek mellett most Haraszti István, ef Zámbó István, Mata Attila, Szabó Tamás, Wahorn András képei és szobrai is kikölcsönözhetőek. A műalkotások biztosítását a KOGART vállalja.

"Mert valljuk be, nem ugyanaz végigszaladni egy kiállításon és eldönteni valamiről, hogy tetszik vagy nem, mintha otthon a vacsora mellett naponta szembenézünk vele" - áll a közleményben, amely szerint a kölcsönzés célja a kortárs művészet népszerűsítése.

A KOGART Baráti Köre rendezett már hasonló akciót gyerekeknek is, akik gyerektémájú alkotásokból választhattak. A kölcsönzés célja az volt, hogy számukra is természetes legyen a gyerekszobában együtt élni egy festménnyel vagy szoborral.

Az ingyenes kölcsönzésen való részvétel egyetlen feltétele a tagság, amely egy évre két személynek 12.000 forint. A tagok a KOGART Baráti Kör összes eseményét - képzőművészeti, irodalmi, kultúrtörténeti programokat - látogathatják.

A korábbi programok közül a szervezők felidézték: a baráti kör tagjai írókkal találkozhattak, a Magyar Nemzeti Múzeum három restaurátor műhelyében tehettek látogatást, a briliánsról szakértő tartott előadást számukra, városnéző sétán letűnt kávéházak nyomába szegődtek, megnézték a művészeket a műteremben, tehénfestés közben és tárlatvezetéseken jártak.

A Baráti Kör egyetlen költségtérítéses programja az úgynevezett kulturturné, amelynek keretében művészettörténészek kíséretében a tagok európai nagyvárosokba utaznak, és ott három napon át szakértő vezetővel járják a múzeumokat. Róma és Barcelona után a szervezet tagjai a Múzeumok Hosszú Éjszakájára Bécsbe látogathatnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását