2024. április 28. - Valéria

József Attila versei az USA-ban

Gyukics Gábor költő, műfordító szinte egész Amerikát bejárja József Attila (1905-1937) verseinek Transparent Lion című angol nyelvű kötetével, 16 felolvasóestet tart kilenc helyszínen, ebből négy amerikai egyetemi előadás lesz a költőről.
2008. január 23. szerda 07:16 - Hírextra

A kötet verseit Gyukics Gábor válogatta és Michael Castro amerikai költővel együtt fordította le. A könyv 2006-ban látott napvilágot a Los Angeles-i Green Integer Kiadó gondozásában. Körútjának második állomásáról, Berkeleyből tájékoztatta az MTI-t kedden arról, hogy előzőleg Pasadenában olvasott föl élénk érdeklődés mellett József Attila-verseket.

További programjáról elmondta, hogy San Franciscóban Tom Stolmar költővel lép föl, majd a Beat Múzeumban Jack Hirschman postbeat költővel. Februárban Saint Louis három egyetemén ismerhetik meg a nagy magyar költő életútját és verseit, majd Dallasban két felolvasóest lesz, egyet csak az ott élő magyaroknak tart, majd New Orleans következik.

A Georgia állambeli Savannah város egyetemén két rendhagyó irodalomóra lesz József Attiláról és a kortárs magyar költészetről.

Gyukics Gábor tervei szerint a következő felolvasóestet Washingtonban, a magyar nagykövetségen rendezik, onnan New Yorkba megy, ott öt esten mutatja be József Attila költészetét, egy rendezvényre pedig a Magyar Kulturális Központban kerül sor.

Az utolsó estet Williamsburgben, egy francia kávézóban tartják a 73 éves Ira Cohen legendás amerikai költő, fotóművész, filmrendező és JD Parran zenész közreműködésével március 9-én.

Az 50 éves Gyukics Gábor 16 évig élt az Egyesült Államokban, Magyarországon amerikai mintára meghonosította a Nyitott versest című kortárs költészeti rendezvényt a Szépírók Társaságával és az Inda Galériával közösen. József Attila elszánt, fanatikus híve, és amerikai barátainak segítségével szervezte meg a József Attila emlékének tisztelgő körutat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását