2024. május 19. - Ivó, Milán

Mozgás az OIT-ben

Lemondott az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsban betöltött tagságáról Orosz Árpád, a Legfelsőbb Bíróság tanácselnöke, ugyanakkor Rubovszky György, a KDNP országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának delegált tagja első alkalommal vett részt a testület e heti ülésén - összegezte az MTI-hez csütörtökön eljuttatott összefoglalójában az OIT a testület tagságában bekövetkezett változásokat.
2010. június 3. csütörtök 20:23 - HírExtra
Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács 15 tagú. Közülük a bírák küldöttértekezlete alapján kilenc bíró hat évre kapja meg a testületi tagságot. Orosz Árpád helyére a soron következő ülésen, júliusban választanak új tagot a jelenlegi póttagok közül.

A testület további hat tagja közt szerepelt az eddigi igazságügyi és rendészeti miniszter. A jelenlegi kormányzati struktúr alapján Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert illeti meg ez a poszt, de az MTI kormányzati forrásból úgy tudja, hogy őt Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár fogja képviselni a testületben.

Szintén tagja a testületnek a legfőbb ügyész, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, továbbá az alkotmányügyi és a költségvetési bizottság tagja. Utóbbi még nem döntött a delegált személyéről, de a bizottság soron következő ülésének meghívója alapján pénteken jelölik ki a delegált tagot.

Az OIT keddi üléséről készült összefoglaló alapján a testület június 21-én rendkívüli ülést tart, ezen vitatják majd meg a testület stratégiája tárgyában készült előterjesztést.

A keddi ülésen Baka András bejelentette, hogy felkérte a Legfelsőbb Bíróság kollégiumvezetőit a különösen nagy munkaigényű, kiemelt érdeklődésre számot tartó ügyek ésszerű határidőben történő befejezését elősegítő, az eljárási törvényekkel kapcsolatos jogalkotási javaslat összeállítására. Az ítélőtáblai és megyei elnököktől pedig tájékoztatást kér arról, hogy milyen igazgatási intézkedéseket hoztak eddig, illetve mit tartanak szükségesnek az ilyen ügyeknél a gyorsabb, megalapozottabb döntéshozatalhoz.

Az OIT személyi kérdésekről is döntött az ülésén. Egyhangúlag megerősítette tisztségében Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét, Varga Klárát, a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság elnökét, Nyakó Zsuzsannát, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság jelenlegi elnökhelyettesét. Újonnan bízta meg a tanács a Debreceni Ítélőtábla elnökhelyettesi teendőivel Balla Lajost, a Debreceni Ítélőtábla Büntető Kollégiumának kollégiumvezetői feladataival Ficsór Gabriellát, valamint a Debreceni Ítélőtábla Polgári Kollégiumának kollégiumvezetői teendőivel Csiki Pétert, a Nógrád Megyei Bíróság Polgári-Gazdasági-Közigazgatási Kollégiumának kollégiumvezetői feladataival pedig Kunné Sándor Krisztinát.

A Fővárosi Bíróság elnökhelyettesi állására kiírt pályázatot azonban eredménytelennek nyilvánította a testület Cserni János és Szebeni László meghallgatását követően.

A testület arról is határozott, hogy az OIT Hivatalának hivatalvezetői állására új pályázatot ír ki, amelynek határideje: 2010. július 30.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását