2024. május 10. - Ármin, Pálma

Pásztó: vészhelyzetet hírdettek

Veszélyhelyzetet hirdettek ki a Nógrád megyei Pásztó és Hasznos térségében - ismertette Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) kedd éjszakai döntését a testület ülése után.
2010. június 2. szerda 07:02 - HírExtra
A tárcavezető kifejtette: a veszélyhelyzet következtében rendkívüli intézkedésekre nyílik lehetőség. Folyik tovább a kitelepítés az Országos Mentőszolgálat megerősített jelenléte mellett, és első fokú készenlétben van a Magyar Honvédség is, hogy készen álljon a segítségnyújtásra, ha arra szükség lenne a továbbiakban - mondta.

Navracsics Tibor közölte: az országos katasztrófavédelmi főigazgató útban van a helyszínre, ahol átveszi a parancsnokságot és a kitelepítés irányítását.

Tájékoztatása szerint a KKB a Nógrád Megyei Védelmi Bizottság kérésére tartott ülést, ugyanis a nap folyamán a Pásztó melletti Hasznos térségében található víztározóban a csapadék következtében erőteljes vízszintnövekedés volt megfigyelhető, ami felvetette annak veszélyét, hogy Hasznos község és a távolabb fekvő Pásztó város veszélyeztetetté válik, és esetleg rázúdul a többletvíz a tározóból.

Ezért a megyei védelmi bizottság megkezdte Hasznosról mintegy 1.100 ember, Pásztóról pedig több mint 1.200 ember kitelepítését, és kérte a KKB-tól, hogy hirdesse ki a veszélyhelyzetet a térségben.

A koordinációs bizottság meghallgatott szakértőket, a víztározót védő gát tervezőjét, megnézték a meteorológiai jelentéseket, beszéltek a védelmi bizottság elnökével, és ez alapján úgy döntöttek, kihirdetik Pásztó és Hasznos térségében a veszélyhelyzetet - elsősorban óvintézkedésként.
A miniszter hangsúlyozta: a gátszakadás veszélye egészen kicsi.

Navracsics Tibor közölte: figyelik az időjárási helyzetet. Legutóbbi információik szerint elállt az eső a térségben, ami ha nem ered el ismét, szerda reggel újra értékelik a helyzetet, és döntenek a veszélyhelyzet fenntartásáról vagy felfüggesztéséről.

Tájékozódtak más térségekről Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is, ahol további csapadék várható - ismertette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását