2024. április 18. - Andrea, Ilma

Egy példaértékű tett

Nem mindennapi az az esőmennyiség, ami eddig az országra zúdult és zúdul folyamatosan. Nem mindennapiak az árvizek sem, amik falvak százait sodorták kilátástalan helyzetbe. Ahogy az sem mindennapi, ahogy egy ismert cég reagált az eseményekre.
2010. június 2. szerda 07:14 - HírExtra
Szinte nincs Magyarországnak olyan része, amely ne szenvedne a hetek óta tartó esőzésektől, árvizektől, viharkároktól. Emberek tízezrei kerültek reménytelen helyzetbe azzal, hogy minden vagyonukat, jobb esetben annak egy részét tönkretette az ítéletidő.

Ki segíthet?

A biztosítók magatartásáról talán felesleges is szót ejtenünk: pontosan tudjuk, mennyire érzékenyek az emberek problémáira akkor, amikor be kell szedni a pénzt, vagy akkor, amikor ki kell adni. A valódi segítség az állami lehet, ám ez általában lassú, ami ilyen esetben különösen problémás. A versenyszféra viszont nehezen ad – elméletileg nem is kötelessége. Vannak azonban üdítő kivételek.

Az EMFESZ Kft. mely a magyar gázpiac 20 százalékát fedi le, példamutató magatartást tanúsított az ügyben: a legrászorultabb településeknek harmincmillió forint támogatás kiosztása mellett döntött. A cégnek is megvannak a saját nehézségei, mégsem fordított hátat a még nagyobb gondokkal terhelt vidéki Magyarországnak. A pénzt nyolc településnek és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzatnak utalta át.

A reakciók

A miniszter
Az árvízi védekezésre valószínűleg több pénzt kell fordítani a tervezettnél, az időjárási előrejelzések ugyanis azt valószínűsítik, hogy lesz utánpótlása a víznek - mondta Navracsics Tibor, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajóecsegen kedden. Ha nő a baj, nőni kell a támogatásnak is - mondta, miközben a zuhogó esőben, gumicsizmában, esőkabátban megtekintette a községet, amelyet másfél hete még a Sajó áradata fenyegetett elöntéssel, és amelyre homokzsákok százai emlékeztetnek még most is.
Mindennél többet mond az, ahogyan a települések vezetői reagáltak a cég által nyújtott segítségre. Öt polgármestert sikerült megszólítanunk az ügyben: Molnár Oszkár, Edelény első embere megkeresésünkre nem győzött hálálkodni: „nagyon, nagyon köszönjük az EMFESZ-nek, szerintem példaértékű és példanélküli, amit tettek.” Molnár Oszkár azt is aláhúzta, mivel magáncégről van szó, akikkel jelenleg semmilyen hivatalos kapcsolatuk nincs, különösen örömteli volt a felajánlás.

A polgármester elmondta azt is, két évvel ezelőtt egy komoly viharkár után létrehoztak egy „katasztrófaszámlát”, s erre utalt az EMFESZ. Hozzátette, a pénzből azoknak a családoknak nyújtanak majd támogatást, akiknek nincsen biztosításuk.

Bár a költségvetés teherbíró képességétől függ a segítség mértéke, de biztos lesz a segítség - mondta, megemlítve, hogy a támogatás az árvízzel sújtott térség önkormányzataihoz jut majd el.

Gesztely polgármestere, Hompoth Imre kérdésünkre elmondta, az EMFESZ-től kapott összeg egy részét még a védekezésre kell költsék, másik részét kártalanításra szánják, főleg a kertekben keletkezett károk enyhítésére. De az árvízzel együtt járó szúnyogirtásra is költeni fognak, hiszen ez olyan probléma, ami az egész faluközösségnek gondot okoz.

Arra a kérdésünkre, miszerint hogyan találta meg éppen Gesztelyt az EMFESZ, Hompoth Imre nem tudott válaszolni: „nem tudom, miért pont minket, mert ritkaságszámba megy, hogy egy magáncég ilyen összeget rendelkezésünkre bocsásson; mindenesetre nagyon örültünk annak, hogy eszébe jutottunk valakinek! Kellemesen meglepődtem”

Kétszer ad

Szaniszló János, Szendrő vezetője elmesélte, kaptak egy hívást a gázcégtől, amiben érdeklődtek, hogy mekkora a gondjuk. Erre természetesen elpanaszolták, hogy igen súlyos a helyzet. Ekkor ajánlotta fel a segítséget az EMFESZ. A polgármester szavai szerint „rettenetes gyorsasággal zajlott az egész”. „Kettőkor jött a telefon, fél háromkor már alá volt írva a papír, másnap reggel a számlán volt a pénz.” Ez azért különösen fontos tette hozzá, „mert a kormányzati segítség utalását húzzák, mint a rétestésztát. Ez azonban profi volt.”

Dr. Muraközy László, Bőny polgármestere megkeresésünket szintén hálálkodással kezdte. Mint mondta nagyon gyorsan és profin jött a segítség. A polgármestert nemcsak meglepte, de mint mondja, meg is hatotta a gesztus, majd megjegyezte: kétszer ad, aki gyorsan ad. Ónod vezetője, Bacsó János elmondta, az összeget a védekezési munkák befejezésére szánják. A polgármester szintén meglepetésének adott hangot, az egész tranzakció megtörténtével és gyorsaságával kapcsolatosan.

Érték

Azért tartottuk fontosnak az ügyet bemutatni, mert a média világát sokszor éri a vád, hogy csak a negatív szenzációkkal foglalkozik. Ez azonban kifejezetten olyan történet, mely azzal válik hírértékké, hogy különösen súlyos körülmények között teremt anyagi értéket és mutat erkölcsi példát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását