2024. május 20. - Bernát, Felícia

Gyurcsány hat pontja és a meglepetés

A szlovák külügyminiszter meglepődött Gyurcsány Ferenc - később elutasított - hatpontos javaslatán, amit szerinte diplomáciai előkészítésén nélkül tett le az asztalra a magyar miniszterelnök. Ján Kubis erről a Népszabadságban pénteken megjelent interjújá
2008. december 12. péntek 07:53 - Hírextra
"Meglepődtem a magyar kormányfő hatpontos javaslatán, amelyről először csak a révkomáromi munkatalálkozón hallottam. Miként lehetséges az, hogy ilyesmiket a szlovákiai magyarok, de a Magyar Koalíció Pártjának vezetői sem javasoltak? Mi a létező gondokról, így a szélsőséges megnyilvánulások és szerveződések elleni erőteljesebb fellépésről, a nemzetiségi iskolák tankönyveinek ügyéről, valamint más égető kérdésekről óhajtottunk tárgyalni. Erre elénk tett újabb követeléseket, mindenféle diplomáciai előkészítés nélkül" - mondta Ján Kubis.

A külügyminiszter Sólyom László államfő javaslataival kapcsolatban azt mondta: nincs szükség kisebbségi ombudsmanra és kisebbségi törvényre sem Szlovákiában.

Ján Kubis a kisebbségi tankönyvtörvénnyel kapcsoltban kiemelte: szerinte a kisebbségek törvényes joga anyanyelvükön használni a hagyományos, tehát nem a XIX. század végén mesterségesen alkotott szlovákiai helységneveket. Reméli, hogy az államfő aláírja a parlament által elfogadott jogszabályt és a vitatott részletkérdéseket kellő rendelkezésekkel megoldják - tette hozzá.
Szerinte nevetség tárgyává lett külföldön Magyarország és Szlovákia a két ország közötti vita miatt. Vannak vitás kérdések, nézeteltéréseink is, de ezeket az uniós tagországok között szokásos módszerekkel kell megtárgyalni - tette hozzá.

A jövő hétfői külügyminiszteri találkozóról szólva Ján Kubis elmondta: Göncz Kingával a feladatuk a szlovák-magyar alapszerződés alapján létrejött vegyes bizottságok munkájának fellendítése. Végre minden társelnöki posztot be kell tölteni, hogy az eddiginél nagyobb lendülettel folytatódhasson a munka - tette hozzá.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását