2024. május 19. - Ivó, Milán

"Nem lehet egyik pillanatról a másikra 3.500 rendőrt felvenni"

Nem lehet egyik pillanatról a másikra 3.500 rendőrt felvenni - mondta Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet vezetője az MTI kérdésére kedden azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz-KDNP kormányprogramja szerint "a választások után azonnal növelni kell a rendőrség létszámát", az országnak legalább 3.500 új rendőrre van szüksége.
2010. május 25. kedd 15:17 - HírExtra
Pongó Géza az MTI kérdésére kifejtette: nem lehet egyik pillanatról a másikra 3.500-zal növelni a rendőrség létszámát, az állomány bővítését évekre előre kell megtervezni, figyelembe véve a fluktuációt.

Hozzátette: a rendőrségnél elsősorban a végrehajtói állományban van létszámhiány, de ahhoz, hogy egy rendőr elkezdhessen az utcán dolgozni, kétéves szakközépiskolát kell elvégeznie; nem szeretnék, ha a minisztérium vezetése ebből engedne.

Szavai szerint akkor lesz 3.500 új rendőr az utcákon, ha a kormányzat biztosítja a kiképzésükhöz szükséges forrást, a megtartásukat szolgáló, kiszámítható és tervszerű életpályát és jövedelmi viszonyokat. Ha a fedezet megvan, a beiskolázás a rendészeti szakközépiskolák "csúcsra járatásával", akár keresztféléves képzések indításával is megoldható - mondta. Hangsúlyozta, ahhoz, hogy valaki rendőrré válhasson, komoly egészségügyi, pszichológiai, fizikai alkalmassági követelményeknek is meg kell felelnie.

Emlékeztetett rá: 2008-ban, még mielőtt a rendőrség és a határőrség integrációja megvalósult volna, több mint 50 ezren biztosították a közrendet, közbiztonságot, és látták el a határrendészeti feladatokat.

Az integrációnál a kormányzat 45 ezerben jelölte meg az új testület maximális létszámát, jelenleg azonban mindössze 42 ezren szolgálnak a rendőrségnél. Ha a 3.500-as létszámfejlesztés megvalósul, tulajdonképpen a két évvel ezelőtti kormányígéret valósulna meg a 45 ezres rendőrségről - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását