2024. március 29. - Auguszta

Bor, a bálvány

Az ünnepek különleges napok. Különleges napokon különleges borok kerülnek az asztalra is. Szerencsére hazánk természeti adottságai révén kiváló borokkal ajándékoz meg minket. De vajon tisztában vagyunk azzal, milyen lehetőségeink vannak ha az ünnepre haza
2008. december 28. vasárnap 16:10 - Pénzes Dávid
Magyarország szőlőültetvények összterülete nagyságrendjében Németország, Ausztrália vagy a bordeaux-i borvidék szőlőterületeivel vethető össze. Hazánkban 22 hivatalos borvidék található, ami hat nagyrégióba sorolható.

Észak-Dunántúl

Etyek: A 19. század végén a Törley család híres pezsgői alapanyagának fehér borát is ezen a területen, termelték. Az itteni szőlők máig remek alapanyagai a jó magyar pezsgőknek, de a friss fehérborok is figyelemre méltóak. Legnagyobb területen Chardonnay-t, Olaszrizlinget, Zöld Veletelínit termesztenek, s a Rajnai rizling, Szürkebarát, Zenit, Zalagyöngye fajták színesítik a palettát. Elsősorban a divatos, nem túl testes, savakban gazdag borok jellemzőek.

Mór: Tüzes, élénk savösszetételű, magas alkoholtartalmú, zamatos borok készülnek a következő fajtákból: Ezerjó, Leányka, Tramini, Rizlingszilváni, Zöld Veltelini, Irsai Olivér, Királyleányka, Ottonel muskotály. A múlt században a borvidék jelentősége egyre növekedett. Volt időszak, amikor a nagy külföldi kereslet folytán a tokaji borok után a móri borok keltek el a legmagasabb áron.

Pannonhalma: Itt már az államalapítás után szőlőt termeltek és bort szűrtek. Karakteres fehérboraik az alábbi fajtáknak köszönhetők: Olaszrizling, Rajnai rizling, Tramini, Rizlingszilváni. Újabban Sauvignon blanc, Chardonnay, Cserszegi fűszeres, és Szürkebarát gazdagítja a kínálatot. Minőségi bortermelés történetileg elsősorban a Pannonhalmi apátsághoz kötődik, melynek borkészítéséről már az ezeréves alapítólevele is szól.

Sopron: A század elején napóleoni csapatok foglalták el Sopront. Innen ered a Kékfrankos fajta neve is a franciák kék színű pénze után. Karakteres vörösborok és élénk savtartalmú fehérborok jellemzik a bortermelést. Manapság a Soproni Kékfrankos kezdi visszanyerni régi hírét. Szőlőfajták: Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc, Portugieser (Kékoportó), s a kuriózumnak számító korai Piros Veltelini, illetve a Chardonnay, Tramini, Zöld Veltelini.

Dél-Dunántúl

Pécs: Kettős szőlőkultúra nyomait lehet felfedezni. Az egyik a kelta - görögöktől eltanult -, a másik pedig az itáliai - a rómaiaktól fennmaradt - technológia. Ma az Olaszrizling vezeti a listát. Kiemelkedő termék a Pannónia pezsgőcsalád. Az éghajlati viszonyok miatt a vidék borai gyakran magas cukor és alkohol tartalmúak. A félédes-fészáraz borok rajongóinak különösen ajánljuk a terület borait.

Szekszárd: 1267. évi oklevél bizonyítja, hogy az egyházi birtokon magas szintű szőlőtermesztés folyt. A hagyományos, ám nehezen termeszthető Kadarka a Szekszárdi Bikavér fő összetevője. A magyar bortörvény értelmében Szekszárd az egyetlen város, amely Eger mellett a ''bikavér'' nevet használhatja. A kitűnőnek mondott évjáratok: 1993, 1997, 1999, 2000, 2002, 2003

Villány: A német betelepülők hozták magukkal ide a "Portugieser", azaz a Kékoportó szőlőfajtát. A villányi bor egyre nagyobb hírnévre tett szert, jelentős exportáruvá lett. A Villányi vörösborok sötétrubin színűek, testesek, illat- és zamatgazdagok, magas alkohol és tannintartalmúak. Van itt: kevés hagyományos Kadarka, több Oportó, valamint a Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Zweigelt, Pinot Noir. Belőlük készülnek a legkeresettebb magyar borok és a népszerű Kékfrankos cuvée-k.

Észak-Magyarország

Az aszú puttonyszáma
Ez a szám azt jelenti, hogy hány puttonnyi (1 puttony kb. 25 kg, vagy 23 liter) aszutésztához öntünk egy gönci hordónyi (136 liter) mustot. A puttonyszámtól függően nevezzük három, négy, öt, hat puttonyos aszúnak. Egy hat puttonyos aszunak a minimális beltartalmi értéke 150 gramm/liter cukortartalom és 45 gramm/liter cukormentes extrakt tartalom.
Bükk: A hatalmas pincehálózat legöregebb pincéi még középkori eredetűek, de a hálózatuk a 17-18. századra fejlődött ki. Régóta előszeretettel készítenek pezsgőt az itteni borokból. Ezek legfontosabb szőlőfajtái az Olaszrizling, Leányka, Rizlingszilváni. Mostanság vörösbort adó fajták jelentek meg, legjellemzőbb ezek közül a Kékfrankos. Mindazonáltal ritka az önálló palackozás, nagypincészetek dolgozzák fel az itteni szőlőt.

Eger: A Szent István király által alapított püspökségre a külhoni szerzetesek hozták magukkal a szőlőfajtákat. A borvidékhez tartozó körzet híres bora a Debrői hárslevelű. Magyarország eredetvédett borai közül az Egri Bikavér az első. Ez méltán világhírű, de a vidéknek nem ez az egyetlen különleges vörösbora: a Kékfrankos, a Kékoportó, a Merlot, a Medina vagy a Zweigelt mind-mind kivalló minőségben terem. Ki kell még emelni a Pinot Noir-t, amely a burgundiaihoz nagymértékben hasonló klímának köszönhetően második otthonára lelt itt. A fehérborok közül a Debrői Hárslevelű, az Egri Leányka és Verpeléti Olaszrizling vívott ki magának elismerést. Kiemelkedő évjáratok a közelmúltban: 1988, 1993, 1995, 1997, 1999, 2000, 2002

Tokaj: Tokaj-hegyaljai szőlők első hiteles említése 1251-ből származik. Az Árpád-házi királyok nagy szőlőművelési kultúrával rendelkező szőlőműveseket telepítettek a területre.
Leghíresebb bora az aszú. Az aszúképződés fontos előfeltétele a késői szüret. Vinum regum, rex vinorum - Királyok bora, borok királya. Egyes források szerint XIV. Lajos (Napkirály) étlapján szerepelt ez a megjelölés, ezt a mottót azóta is méltán használják Tokajban.

Balaton

Badacsony: Itt hegyoldalba vájt pincék sora, présházak várják a borbarátokat. A szürke csuhás szerzetesek egy francia eredetű fajta, a Pinot gris borát helyi különlegessé emelték. Ennek köszönhetően ismerjük ma is e fajtát Szürkebarát néven. Különleges évjáratokban a bogyói betöppednek, sőt aszúsodhatnak is. Ekkor ízes csemegebor készülhet belőle. A badacsonyi borok jellegzetesen testesek, magas alkohol és extrakt tartalommal. Jó évjáratokban kései szüretelésű borokat, sőt jégbort is készítenek.

Balatonboglár: A Balaton déli partvidékén illatanyagban és zamatban gazdag fehérbort és pezsgő-alapbort adó fajtákat találunk: Olaszrizling, Chardonnay, Királyleányka, Zöld Veltelini, Rajnai rizling, Ottonel muskotály, Sauvignon, Tramini. Kiemelkedő termékek: BB pezsgőcsalád, Boglári Tramini, Chardonnay, Királyleányka.

Balatonfüred: A borvidék híres fajtája az Olaszrizling, amely mintegy másfél évszázada terjedt el, és kiemelkedő minőségével márkanévvé vált. A Tihanyi félsziget tüzes vörösborairól nevezetes. Az Olaszrizling mellé mára más fajták is felsorakoztak: Rizlingszilváni, Tramini, Sauvignon, Szürkebarát, Ottonel Muskotály, s a kékszőlőfajták főként a Tihanyi-félszigeten és Dörgicsén: Kékfrankos, Zweigelt, Merlot, Kékoportó, Cabernet. Kiemelkedő termékek: Balatonfüredi Rizling, Csopaki Rizling, Tihanyi Merlot, Tihanyi Cabernet.

Balaton-felvidék: Feltehetőleg már a kelták is termesztettek itt szőlőt. Századokon át királyi birtokok és főúri szőlők, valamint kisnemesi szőlőbirtokok hirdették ennek a területnek a kiváló borait. Diszkrét illatú, kellemes savösszetételű, elegáns borok készülnek e jellemzően fehérbortermelő tájon. Vezető fajták: Rizlingszilváni, Szürkebarát, Ottonel Muskotály, Zöld Veltelini, Tramini.

Alföld

A különböző körzetekben más-más fajták termesztése jellemző, de általában asztali boroknak való fajták teremnek. A rangosabb termőhelyeken minőségi borokat is készítenek. Az itteni vörösborok már a hegyvidékiek minőségével vetekszenek. Fő fajták: Kadarka, Kékfrankos, Zweigelt, Olaszrizling, Kövidinka, Rajnai Rizling, Chardonnay, Cserszegi fűszeres
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását