2024. május 19. - Ivó, Milán

MSZP: keserű múlt, kilátástalan jövő

Az MSZP választmányi elnöke szerint "sorsdöntő, az MSZP jövőjét meghatározó", érdemi döntéseket kell hoznia a párt parlamentjének soron következő, hétvégi ülésén.
2010. május 14. péntek 15:55 - HírExtra
Simon Gábor az MTI-nek pénteken elmondta, a választmány szombati zárt ülésén az országgyűlési választások eredményeit értékelik, szó lesz az új Országgyűlés megalakulásáról, a párt képviselőcsoportjának teendőiről, konzultációt tartanak a párt ellenzéki politikájának stratégiájáról és javaslatot tesznek a soron kívüli tisztújító kongresszus időpontjára, illetve az új pártelnök megválasztásának módjára.

Minden politikai erő története során eljön az a pillanat, amikor egyszerre nagyon sok mindent kell végig gondolni. Végig kell gondolni, hogy a megújulásban, a felvállalt értékeket, társadalmi csoportokat is nézve hova helyezi a hangsúlyait a baloldalon újraformálódó politikai közösség - fogalmazott.

A testület elnöke úgy látja: a szombati tanácskozás ennek a megújulási folyamatnak az elindítója lesz.

Simon Gábor véleménye szerint egy következetes megújulással 2014-re visszaszerezheti váltópárti jellegét az MSZP.

A MTI úgy tudja: a tisztújítás menetrendjével kapcsolatban a választmánynak először arról kell döntenie, ezt az alapszabály alapján vagy attól eltérő módon bonyolítsák le. Az alapszabály szerint az elnök lemondása esetén kötelező soron kívüli felmenő rendszerű tisztújítást kell összehívni. Ettől azonban el lehet térni, külön lehet választani az új elnök megválasztását és a felmenő rendszerű tisztújítást.

Ha a választmány az alapszabály szerinti tisztújítás mellett dönt, akkor a felmenő rendszerű tisztújítás lebonyolításához pontosítani kell a szabályokat, amelynek része az is, hogy a rendkívüli tisztújító kongresszust legkorábban hány nap után hívják össze.

A választmány előterjesztésében a 45 és a 60 nap szerepel. Ebben a vitában dőlhet el, hogy az önkormányzati választások előtt vagy után lesz-e felmenő rendszerű tisztújítás.

Az MTI úgy tudja: a választmány vezetése támogatna egy másik lehetséges forgatókönyvet is. E szerint a júniusi kongresszuson elvégeznék az értékelést és - mivel ez is a kongresszus feladata - megválasztanák a párt államfőjelöltjét. A tisztújító kongresszust pedig ezután, akár júliusban tartanák.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását