2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nemsokára Cannes

A jövő hétfő lesz az "európai randevú" napja a cannes-i filmfesztiválon, ekkor ünneplik az európai filmművészet legjavát - olvasható az Európai Bizottság által kiadott tájékoztatóban. Összesen húsz olyan európai filmet vetítenek le a szerdán kezdődő fesztiválon, amelyet az Európai Unió MEDIA programjából finanszíroztak valamilyen módon.
2010. május 12. szerda 14:37 - HírExtra
Ezek közül hatot az Arany Pálmáért folyó versenybe is beválogattak.

A MEDIA program 2007 és 2013 között összesen 755 millió euróval támogatja az európai filmipart, mindenekelőtt az európai filmek hatékonyabb terjesztésére, népszerűségük növelésére, valamint az ágazat versenyképesebbé tételére koncentrálva. A támogatásban részesülő produkciós cégek általában 50 ezer euró körüli összeget kaptak.

Napjaink mozija számára hatalmas kihívást jelent a digitalizáció: egy új digitális vetítőberendezés mintegy 75 ezer euróba kerül, ami sok mozi számára óriási beruházás. Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy még az idén a MEDIA programon keresztül olyan támogatási rendszert hoz létre, amely e költséghez legfeljebb 50 százalék erejéig hozzájárulást nyújt azoknak a filmszínházaknak, amelyek elsősorban európai filmeket vetítenek.

A tíz film közül, amely 2000 óta elnyerte Cannes-ban az Arany Pálma díjat, nyolc részesült a MEDIA program támogatásában. Közülük több a legjobb külföldi alkotásnak járó Oscar-díjat is elnyerte.

Hétfőn Andrula Vasziliu EU-biztos kihirdeti az európai tehetségeknek járó díj idei győztesét. E kitüntetésben a legkiválóbb európai vonatkozású filmprojekt részesül. Vasziliu - Gilles Jacobbal, a fesztivál elnökével együtt - találkozik Cannes-ban a filmszakma, valamint az európai és nemzetközi filmintézetek képviselőivel, hogy megvitassák a filmkészítők finanszírozásával kapcsolatos kérdéseket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását