2024. április 18. - Andrea, Ilma

Cigányok az Országgyűlésben

Négy roma származású képviselő lesz a következő ciklusban az Országgyűlésben; a Fidesz színeiben három, az LMP-frakcióban egy kisebbségi közösséghez tartozó képviselő kapott mandátumot.
2010. április 26. hétfő 14:52 - HírExtra
A Fidesz-KDNP színeiben Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke harmadik ciklusát kezdheti meg a parlamentben, ő a fővárosi területi lista 8. helyéről szerzett mandátumot, de az országos lista 12. helyén is szerepelt. Az Országos Cigány Önkormányzatot (OCÖ) 1994-2003. között vezető politikus 2002-ben és 2006-ban a Fidesz országos listájáról jutott a parlamentbe.

Szintén harmadszor lett képviselő Varga József, aki ugyancsak a Fidesz-KDNP fővárosi listájáról, a 18. helyről kapott mandátumot. A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (Macika) korábbi elnöke a pártszövetség országos listáján a 26. helyet kapta.

Az Országgyűlésben "új arcként" lesz jelen Berényi László, aki a Fidesz-KDNP Somogy megyei listájának 9. helyéről jutott a törvényhozásba. Az 1961-ben született politikus 1994-2002. között az OCÖ képviselője volt, 2002-től pedig a Lungo Drom alelnöke. Berényi László a Somogy megyei Közgyűlés tagja.

A Fidesz-KDNP országos listájának 25. helyén szerepelt Járóka Lívia, az Európai Parlament néppárti képviselője nem jutott mandátumhoz.

Képviselő lett a Lehet Más a Politika (LMP) főváros listájának 2. helyéről Osztolykán Ágnes, aki korábban minisztériumi roma referensként dolgozott, illetve a Roma Integráció Évtizede Program magyarországi titkárságvezetője volt.

Nem jutott mandátumhoz Teleki László, aki 2002-ben került be az Országgyűlésbe, s két cikluson keresztül az MSZP képviselőjeként tevékenykedett. A nagykanizsai politikus a Miniszterelnöki hivatal politikai államtitkára, majd az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumi politikai államtitkára is volt, jelenleg a miniszterelnök romaügyi megbízottjaként tevékenykedik.

Teleki László a 2010-es országgyűlési választáson az MSZP országos listájának 56. helyéről indult. 2002-ben szintén a párt országos listájáról szerzett mandátumot, majd 2006-ban, amikor szintén az országos listán szerepelt (65.) nem jutott be a törvényhozásba. Az év október 30-án mégis bejutott a parlamentbe, a nagyköveti kinevezése miatt mandátumáról lemondott Vastagh Pál helyét foglalhatta el.

Az MTI több forrásból is úgy értesült, hogy Teleki László, aki 1998-tól az OCÖ-ben is ellátja kisebbségi képviselői feladatát, a 2006-os forgatókönyvhöz hasonló módon, mandátumról lemondás nyomán kerülhet be az Országgyűlésbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását