2024. május 20. - Bernát, Felícia

Obama: a Közel-Keleten még nem állnak készen a békére

Az amerikai elnök szerint elképzelhető, hogy az izraeliek és a palesztinok nem állnak készen a viták rendezésére, bármilyen nyomást gyakorol rájuk az Egyesült Államok.
2010. április 14. szerda 08:45 - HírExtra
Barack Obama a kedden zárult nukleáris biztonsági csúcsértekezlet után beszélt erről újságíróknak. Az elnök kifejtette: "az az igazság, hogy bizonyos válságok esetében az Egyesült Államok nem tud megoldást nyújtani, hacsak az érintett felek nem hajlandóak kitörni a viszály régi sablonjaiból". Obama hozzátette, hogy Washington ettől függetlenül továbbra is elkötelezett a közel-keleti békefolyamat mellett.

Az elnök arra a kérdésre válaszolt, hogy a START-III. szerződés aláírása, illetve a nukleáris biztonsági értekezleten elért megállapodások előmozdíthatják-e az Egyesült Államok erőfeszítéseit más területeken. Obama elmondta: a közel-keleti válság, a nukleáris leszerelés és a nukleáris technológiák terjedésének megakadályozása terén a haladás "nem napokban vagy hetekben" mérhető. "Még időre van szükség, és az előrelépés akadozó lesz" - mondta, hozzátéve, hogy csalódásokra is számítani kell.

A közel-keleti békefolyamatot legutóbb egy kelet-jeruzsálemi izraeli lakásépítési terv vetette vissza, amely az amerikai-izraeli kapcsolatokban is feszültséget okozott. Kedden több amerikai szenátor levélben kérte a kormányt, hogy rendezze a felmerült nézeteltéréseket. A 76 szenátor által aláírt levélben azt kérték Hillary Clinton külügyminisztertől, hogy erősítse meg az Egyesült Államok és Izrael közötti "felbonthatatlan" köteléket, és simítsa el a feszültséget az izraeli kormánnyal. A szenátorok hangsúlyozták: rendkívül fontos, hogy az izraeliek és a palesztinok közvetlenül, előfeltételek nélkül tárgyalásokat kezdjenek egymással.

Az izraeli kormány március elején, éppen Joe Biden amerikai alelnök látogatása alatt jelentette be újabb kelet-jeruzsálemi lakásépítési tervét. A palesztinok addig nem hajlandók tárgyalni Izraellel, amíg az le nem állítja az építkezéseket a megszállt területeken és Jeruzsálemben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását