2024. április 16. - Csongor

Érkeznek a pszichedelikus zene legendái

Megfogyva bár, de törve nem: ismét Budapesten játszik a pszichedelikus kísérleti rockzene veterán csapata, a Legendary Pink Dots (LPD), amely az elmúlt hónapokban jelentős tagcseréken ment keresztül. Közép-Kelet-Európa titkos kedvencei jövő kedden a Tűzraktérben lépnek fel.
2010. április 10. szombat 11:59 - HírExtra
Megalakulásának harmincadik évfordulóját kétrészes monstre európai turnéval teszik emlékezetessé a legendás rózsaszín pöttyök; jelenleg a tavaly indult koncertsorozat második része zajlik, ennek első állomása április 2-án a brüsszeli Botanique-ban volt.

Az LPD-t keményen érintette, hogy nemrég kilépett két meghatározó tag, Martijn De Kleer gitáros és Niels van Hoorn szaxofonos, ugyanakkor újra csatlakozott a korábban sokáig velük játszott Erik Drost gitáros. Az LPD így jelenleg trióban működik: Drost mellett megmaradt a két alapító tag, Edward Ka-Spel frontember (ének, billentyűk) és Phil Knight (más néven The Silverman; billentyűs hangszerek, samplerek, egyéb kütyük), ők Raymond Steeggel egészülnek ki a keverőpultnál.

A Legendary Pink Dots 1980-ban alakult és rendkívül fontos, ugyanakkor sajátos helyet foglal el a kísérleti és pszichedelikus zene területén; bár szakmai és rajongói körökben egyaránt sikert és elismerést értek el, a kereskedelmi rádiók nem játszották dalaikat. Az eredetileg brit banda Hollandiában, Amszterdamban működik és különösen jó kapcsolatokat ápol Közép-Kelet-Európával. A nyolcvanas években több lemezüket lengyel kiadó is megjelentette, emellett Csehországba és immár csaknem húsz éve Magyarországra is rendszeresen visszatérnek koncertezni. először 1989-ben a HungaroCarrot fesztiválon játszottak nálunk, legutóbb két éve a fővárosi After Music Clubban.

A zenekar mostani hangulatát nemcsak a kilépések befolyásolják kedvezőtlenül, hanem - ahogy Edward Ka-Spel az LPD honlapján írta - az is, hogy a gazdasági válság hatásaként Európa-szerte drasztikusan csökkent a nézőszám a koncerteken. Így még az is szóba került, hogy egy ideig nem turnéznak a kontinensen.

Pedig az LPD koncertjei magával ragadóak; Ka-Spel úgy énekel, mintha egy mesebeli manó lenne, szövegei egyediek, néha egyenesen őrültek. A hazai Legendary-rajongók kis csoportja minden magyarországi koncertjükön ott van, az egyik portálon 2001 óta él az LPD-fórum és a szakma is szereti a csapat zenéjét: Ka-Spel (aki szólóban és Tear Garden nevű projektjével szintén aktív) egy dal erejéig (Even If You Are Victorious) közreműködött Yonderboi második lemezén, a 2005-ös Splendid Isolation című anyagon.
A Legendary Pink Dots első albuma 1981-ben jelent meg Only Dreaming címmel. Az áttörést az öt évvel későbbi Any Day Now jelentette, amelyik remekül vegyítette a népzenét a pszichedeliával. Legutóbbi lemezük, a Plutonium Blonde hozzávetőlegesen a negyvenedik a sorban, az album dalai közül néhányat eljátszanak az április 13-i tűzraktérbeli fellépésen, amelyet a Negative Art szervez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását