2024. április 25. - Márk

Minden idők legjobb magyar filmjei

A budapesti 12 címmel minden idők legjobbnak tartott magyar filmjeit vetíti angolul csütörtöktől a budapesti Örökmozgó Filmmúzeum - közölte a mozit üzemeltető Magyar Nemzeti Filmarchívum az MTI-vel.
2008. június 15. vasárnap 11:27 - Hírextra

A Magyar Filmművészek Szövetsége játékfilmes és filmkritikusi szakosztályának tagjai 1968-ban titkos szavazással jelölték ki azt a 12 filmet, amelyeket a pécsi IV. Magyar Játékfilmszemlén a megelőző két évtized legjobb magyar játékfilmjeiként vetítettek le. Ezt a válogatást láthatja most ismét a közönség az Örökmozgóban.

Az érdeklődők elsőként Fábri Zoltántól láthatnak egy 1955-ös alkotást, a Körhinta című romantikus drámát, majd másnap, pénteken az egy évvel később készült, Hannibál tanár úr című filmjét vetítik.
Szombaton tűzi műsorra az örökmozgó Szabó István Apa - Egy hit naplója című 1966-ban készült filmdrámáját, vasárnap pedig Máriássy Félix Budapesti tavasz című rendezésével folytatódik a sorozat.

Június 23-án Fehér Imre, Bakaruhában című 1957-es alkotását tekinthetik meg a mozirajongók. A június 24-i programban Bán Frigyes Talpalatnyi föld című, 1948-ban készült filmje szerepel. Ezt követi Kovács András Hideg napok című 1966-os filmdrámája június 25-én, míg másnap, június 26-án Gaál István Sodrásban című, 1963-ban készült munkája lesz látható.

Az összeállítás része Jancsó Miklós Szegénylegények című 1965-ös alkotása is, amelyet június 27-én láthat a közönség. Makk Károly Ház a sziklák alatt című 1958-as mozgóképét június 28-án, Keleti Márton A tizedes meg a többiek című vígjátékát pedig június 29-én nézhetik meg a magyar film rajongói. A vetítéssorozat utolsó darabjaként Kósa Ferenc Tízezer nap című produkcióját (1965) vetítik a hónap utolsó napján.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását