2024. április 25. - Márk

Lányok a moziban

Egy tíz éve történt fővárosi taxisgyilkosság története szolgált alapul Faur Anna első, Lányok című játékfilmjéhez; a két kamaszlány történetéről szóló alkotást november 8-tól vetítik a mozikban.
2007. október 30. kedd 14:11 - Hírextra

A filmet kedden mutatták be a sajtó képviselőinek a fővárosi Odeon-Lloyd moziban.
Az írásos összegzés szerint a 85 perces film forgatókönyvének megírását egy 1997 novemberében megtörtént eset ihlette: két fiatal lány egy éjjel meggyilkolt egy 29 éves taxisofőrt, majd a helyszínről az áldozat autójával távoztak. Hajnalban elfogták őket, tettüket pedig bevallották. Mivel a lányok alig múltak 14 évesek, tettükért legfeljebb 10 évet kaphattak. A bíróság végül nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságért 8 év 6 hónap, illetve 9 év börtönbüntetést szabott ki rájuk.
A Lányok című film két kamasz, Dia és Anita történetét meséli el. A lányok egész nap céltalanul lógnak plázákban, játszótereken, néha szórakozásból lopnak és bulikba járnak. Az izgatja őket, hogy a ma, a holnap legalább olyan jó legyen, mint a tegnap.

Esténként taxisokkal barátkoznak, egyikük, Ernő szívesen viszi a két lányt és tanítja őket vezetni némi ellenszolgáltatásért cserébe. Dia beleszeret egy fiúba, aki nemsokára megcsalja. A lányok dühösek az egész világra: elvágyódnak Pestről, mindegy hová csak messzire. Svájcba készülnek, ehhez autót kell szerezniük. Elhatározzák, hogy olyan embertől veszik el a járművet, aki gyenge és átadja nekik, Ernő lesz a célpont.

A lányok szerepét Fulvia Collongues (Dia) és Helene Francois (Anita) alakítja.

Az írásos összegzés szerint a rendező nem tudatosan keresett francia főszereplőket, egyiküket meglátta az egyetem folyosóján, másikukat viszont már egy ügynökség segítségével választotta ki. Faur Anna megközelítőleg 800 amatőr fiatalt nézett meg a főszereplők keresésekor: járt iskolákban, javítóintézetekben, gyerekotthonokban, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is.

Faur Anna forgatókönyvíró-rendező 2006-ban végzett Grunwalsky Ferenc osztályában a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A Lányok nemcsak első játékfilmje, hanem diplomamunkája is. Faur Anna dolgozott Jancsó Miklós mellett, de részt vett olyan filmrendezők alkotásaiban is, mint Janisch Attila, Hajdu Szabolcs, Peter Greenaway, Mundruczó Kornél.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását