2024. április 19. - Emma

Jelentés az államháztartásról

Az idei év első két hónapja után az államháztartás hiánya pénzforgalmi szemléletben - helyi önkormányzatok nélkül – 350,6 milliárd forintot volt, ami összhangban van a prognózisban rögzített 39,9 százalékos mértékkel - áll a Pénzügyminisztérium jelentésében.
2010. március 26. péntek 18:33 - HírExtra
Az éves pénzforgalmi hiánycél 870,3 milliárd forint. Az elmúlt években az államháztartásban tapasztalható jelentős szezonalítás miatt, amely mind a bevételi, mind a kiadási oldalon jelentkezik, az első negyedévben az időarányosnál jóval nagyobb deficit alakul ki.

Az idei esztendőben is érvényesül a szezonalítás, s ennek megfelelően a negyedéves hiány szintén jóval az időarányos feletti lesz.

A szezonalítás szempontjából továbbra is meghatározó az adósságszolgálattal kapcsolatos kamatfizetések ütemezése, amely a legnagyobb terhet az első negyedévben eredményezi, a társasági adóbevétel befolyása, amely jelentős részben a negyedik negyedévre koncentrálódik.

A jelentés rögzíti: idén kismértékben tovább csökken az államháztartás hiánya, az eredményszemléletű deficitcél a GDP 3,8 százalékára (3,9 százalékról), a pénzforgalmi hiánycél 4 százalékra (4,1 százalékról).

Ez utóbbi adat tartalmazza az önkormányzatok mérlegét is. Lényegesen nagyobb a csökkenés a központi alrendszer pénzforgalmi hiánycéljában, ami a 2009-es 3,8 százalék után az idén 3,3 százalék.

A jelentés bemutatja a tartalékok helyzetét: a céltartalék előirányzat 33 milliárd forint, ennek terhére február végéig 23,9 milliárd forint került felhasználásra a 2010. évi eseti kereset-kiegészítés és a 2009. évi havi kereset-kiegészítés decemberi részletének finanszírozására.

A céltartalék maradék előirányzata: 9,1 milliárd forint. A stabilitási tartalék összege 98,6 milliárd forint, ennek felhasználásáról akkor születhet döntés, ha a bevételi irányzatok várható teljesülése meghaladja a 100 százalékot.

Az általános tartalék előirányzata 57,3 milliárd forint. Az államháztartási törvény értelmében az általános tartalék terhére - az éves hatást tekintve - annak legfeljebb 40 százalékáig vállalható kötelezettség az első félévben. A 2010. évi előirányzatból a felhasználás 15,8 milliárd forint volt, ami 26,7 százalékot jelent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását