2024. május 2. - Zsigmond

Kikelet a Budai Várban - húsvétváró, tavaszköszöntő

A Magyar Kultúra Alapítvány székháza a Budai Vár szívében, a Mátyás templom és a Halászbástya mellett található. A század elején épült történelmi múltú falak sok jelentős tudományos és kulturális esemény emlékét őrzik.
2010. március 18. csütörtök 13:09 - Patai Zsuzsi
E hagyományokat folytatja az Alapítvány is jelenlegi tevékenységével, melynek középpontjában a határon túli magyar és a hazai szellemi élet képviselői közötti kapcsolatok szervezése, a kulturális örökség átadása, a hagyományok ápolása áll. Több különböző méretű teremmel várják az érdeklődőket, amelyek sokféle rendezvénynek biztosítanak helyszínt. Dísztermük kongresszusoknak, fogadásoknak, esküvőknek, hangversenyeknek, előadóesteknek, bemutatóknak ad otthont. Kisebb termeikben konferenciákat, tanácskozásokat szerveznek. Az épület aulája, és galériája képzőművészeti és üzleti, szakmai kiállítások helyszíne.

A Magyar Kultúra Alapítvány hagyományait folytatva, immár 15 éve szervezi kulturális rendezvényeit a Régiók Találkozása jegyében. Ezek között a „legfiatalabb” a március 19.-én 13.00 órakor kezdődő, és március 21.-én 18.00 órakor befejeződő "KIKELET – húsvétváró, tavaszköszöntő", amely gyermekprogram keretében a régi ünnepvárások hangulatának, húsvéti szokásoknak a felelevenítésével új ismereteket ad az érdeklődőknek. - fejtette ki Szilaveczky Csilla alapítványi titkár

A találkozón határon túli hagyományőrző gyerekcsoportok mutatnak be otthonról hozott húsvéti népszokásokat, tavaszi gyermekjátékokat. Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és Vajdaságból jönnek a szereplők, akik idén közös, kárpát-medencei műsort mutatnak be. Lesz virágvasárnapi Villőzés, locsolóvers, böjti gyermekjáték, locsolkodás és közös tojásfa-díszítés.

Kézműves játszóházban az érdeklődők – kicsik és nagyok egyaránt – tojásfestést, tojáspatkolást tanulhatnak a csoportokat kísérő tanároktól és Bognár László budapesti tojáspatkolótól. - mondta Szilaveczky Csilla, aki hozzátette, hogy mindenkit szeretettel várnak a 1014 Budapest, Szentháromság tér 6. szám alatt, valamint a programok látogatása ingyenes valamennyi látogató számára.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását