2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Klezmerjazz a Múzeum utcában

A kelet-európai zsidó zenei hagyományokat a dzsesszel ötvöző Nigun együttes csütörtökön a Budapest Jazz Clubban (VIII. ker. Múzeum utca 7.) ad koncertet.
2008. június 4. szerda 09:30 - Hírextra
A zenekart Párniczky András alapította 2001-ben. Bár az amerikai jazzkörökben vannak hagyományai a zsidó zenei kultúra felelevenítésének, Európában csak a Nigun követi ezt az irányvonalat.

Az együttes rendszeresen fellép vendégszólistákkal. A 2006-ban megjelent harmadik lemezükön Daniel Zamir izraeli szaxofonos, 2007-ben Matt Darriau-val, a Klezmatics és a Paradox Trio tagjával koncertezett a Nigun a Művészetek Palotájában, Két tagjuk ugyanott részt vett John Zorn Cobra című darabjának előadásában.

A 2001-ben alakult együttes neve magyarul annyit jelent, hogy szavak nélkül. Ez év elejétől Párniczky András (gitár), Borbély Miklós (szaxofon, furulya), Kézdy Luca (hegedű), Nagy Péter (bőgő) és Jeszenszky György (dob) felállásban játszik.

A Nigun gyakran szerepel külföldön, első lemezük amely tükrözi a műfaji elképzeléseiket, Klezjazz címmel 2003-ban jelent meg, a 2004-es Standard a Gramofon című szaklapban a legmagasabb pontszámot kapta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását