2024. május 7. - Gizella

A nők halálos ellenségei

Rák, csontritkulás és az AIDS korunk legismertebb, és a nőkre leginkább veszélyes betegségek közé tartoznak. Ezek a - sajnos legtöbb esetben halálos kimenetelű - betegségek kortól függetlenül, bármelyik korosztályban lévő nőt érintik.
2010. március 14. vasárnap 08:29 - Juhász Bianka
A betegségeknek általában minden évben kitűznek egy napot, melyen különböző műsorokkal és előadásokkal próbálják felhívni a nők figyelmét arra, hogy érdemes mindenféle szűrést elvégezni.

AIDS

December elsején tartják az AIDS Világnapját. Magyarországon négy nagyvárosban piros szalaggal átkötött kék lufikat engednek szabadjára az A-HA jóvoltából, melyet a Szülészeti- Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság és a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete működtet.

Az ENSZ AIDS-szel foglalkozó szervezete, az UNAIDS nemrégiben végzett felmérései szerint a HIV fertőzés következményeibe hal bele korunkban a legtöbb termékeny korban lévő nő. Ennek fő oka, hogy a világon élő nők 70%-át kényszerítették már erőszakkal védekezés nélküli szexuális kapcsolatra. Ez a hatalmas arány rávilágít arra, hogy a segélyszervezetek eddig nem fordítottak elegendő figyelmet eme probléma orvoslására.

Méhnyakrák


2000 február negyedikén a világkonferencia résztvevői által aláírt Párizsi Charta világméretű összefogásra szólítja fel az országokat a daganatos megbetegedések leküzdése ellen. Kevesen tudják, de hazánkban diagnosztizálták a legtöbb rákos megbetegedések okozta halálesetet, tehát ha másban nem is, de ebben Magyarország első helyen áll. A rák ellen, akárcsak az AIDS-nél, nincs ellenszer, azonban hatékonyan orvosolható különböző terápiákkal, mint például a kemoterápia, vagy a sugárkezelés.

Évente több, mint 3000 nőnél mutattak ki méhnyakrákot, mely öröklődéssel, vagy a HPV vírusnak köszönhetően támadja meg a gyengébbik nem képviselőit. A közhittel ellentétben ez a betegség nem csak a középkorú nőknél fordul elő, nagy arányban jelentkezik már a huszonéves fiataloknál is. Az idősebbeket sem kíméli a méhnyakrák, azonban az ő szervezetükben sokkal lassabban terjed.

A méhnyakrák ellen ugyan létezik egy három oltásból álló megelőző gyógyszer, azonban a Társadalombiztosítás ezt nem támogatja, pedig igencsak bele kell nyúlnia a pénztárcájába annak, aki úgy dönt, hogy beoltatja magát.

Csontritkulás

Október 20-án tartják a Csontritkulás Világnapját. Az Egészségügyi Világszervezet az ezredfordulótól a 2010-ig terjedő időszakot a csont és ízület évtizedévé nyilvánította. A csontok elvékonyodnak, törékennyé válnak.

A csontritkulás leginkább az idősebb korosztályt veszélyezteti, a 60-70 év közöttiek egyharmada, s a 80 év felettiek kétharmada él együtt ezzel a visszafordíthatatlan betegséggel. Magyarország lakosságából közel egymillió embert érint a csontritkulás, akik túlnyomó többsége nő.

Mellrák

Évekkel ezelőtt október lett világszerte kikiáltva a mellrák elleni küzdelem hónapjává. A mellrák -akárcsak a rák legtöbb fajtája- kezdetleges állapotban visszafordítható. Egyes adatok szerint az időben felismert mellrák 90%-os biztonsággal gyógyítható, ezért fontos a rendszeres szűrésvizsgálat, azaz a mammográfia.

Évente 2400 nő hal bele ebbe a betegségbe Magyarországon. Ez a fajta rák az esetek 80%-ban ötvenévesnél idősebb nőknél fordul elő, azonban nem lehet eléggé hangsúlyozni minden korosztálynak a rendszeres vizsgálat fontosságát.

Hazánkban immár 8. alkalommal került megrendezésre az Egészség Hídja Összefogás Egyesület szervezésében a rózsaszínben pompázó Lánchídon való séta, mely a mellrák elleni küzdelemre buzdítja a nőket. Október első vasárnapján a hídon való séta mellett számos programmal készülnek a szervezők, ezzel is nyomatékosítva a mellrák elleni küzdelem fontosságát.

Keresztes Ildikó a mellrákról

A mellrák elleni 2009-es rendezvényen fellépő Keresztes Ildikót kérdeztük ezzel a betegséggel kapcsolatban:

Az énekesnő elmondta, hogy ha olyan felkérést kap, amivel valamilyen betegségre felhívhatják a figyelmet, azt mindenképpen elvállalja, ha van rá ideje. Meglátása szerint az emberek nem foglalkoznak eleget saját egészségükkel.

- A mai rohanó világban már semmi sem állandó, bárkit lecserélhetnek egyik pillanatról a másikra. Éppen ezért az emberek elhanyagolják az egészségüket, nem törődnek saját magukkal. Pedig az egészség az egyik olyan dolog, amit pénzért nem lehet megvenni. A lényeg a figyelemfelkeltés, hogy minél többen menjenek el rákszűrésre. – mondja az énekesnő – Én is évente járok mammográfiára, hiszen a nagymamám mellrákban halt meg és azt mondják, hogy ez a betegség nem az első, hanem a második generációra öröklődik. Éppen ezért próbálok egészségesen élni. Nem dohányzom, nem nagyon eszem egészségtelen ételeket. Már csak a sportot kellene jobban beépíteni az életembe.

Köztudott, hogy a rákos megbetegedések egyik okozója lehet a stressz is, melyről elmondta, hogy az ő munkája bizony igen megterhelő számára idegileg.

Arra a kérdésre, hogy hasznos-e a Lánchídi séta, ennek hatására több ember megy-e el rákszűrésre, a következőket mondta:

- Csak reménykedni merek. Azt gondolom, hogy sok kicsi sokra megy. Az a baj, hogy az emberek már elég immunisak a különböző felhívásokra, hiszen annyi szörnyűséget lehet nap, mint nap látni mindenhol.

Keresztes Ildikó azt is elmondta, hogy véleménye szerint a kórházak hozzáállásán is javítani kéne, hiszen ha valaki rákszűrésre jelentkezik, előfordul, hogy fél évvel későbbi időpontra hívják be, amely lehet, hogy már túl késő.

Megelőzés

A legfontosabb feladat tehát, hogy az emberek jobban odafigyeljenek az egészségükre. A különböző orvosi szűrések ne csak a munka és  a családi teendők elvégzése után kapjanak helyet, hanem minden évben elvégzendő kötelező gyakorlatként legyen az emberek programjai között. Fontos a vitaminokban gazdag ételek fogyasztása, a friss levegő és a hetente néhány alkalomnyi bármilyen sport gyakorlása. Így ha kizárni nem is tudjuk a betegségek előfordulását, legalább kisebb esélyt adunk az előfordulásukra.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását