2024. május 19. - Ivó, Milán

Lányok az oltás célpontjai

Idén már a hétszázadik lány kapja meg a térítésmentes méhnyakrák elleni oltást
2010. február 4. csütörtök 10:05 - HírExtra
A Magyar Vöröskereszt, az Egészséges Településekért Alapítvány és a GlaxoSmithKline Kft. tavaly, második alkalommal hirdette meg méhnyakrák elleni oltás pályázatát, melynek során 300 hátrányos helyzetű fiatal lány kapta meg térítésmentesen a méhnyakrák elleni védőoltást. A nagyszámú érdeklődésre való tekintettel 2010-ben is folytatódik az együttműködés, az idei pályázati kiírás márciusra várható.

Az első méhnyakrák elleni védőoltás pályázatot 2008-ban hirdették meg, 200 hátrányos helyzetű fiatal lány kapta meg a védőoltást. A nyertes települések: Tiszagyenda, Nógrádszakál, Kurityán, Lad, Biri, Mátyásdomb, Császár, Csányoszró és Kőrösszegapáti.

A 2009-ben meghirdetett program keretében 300 kislány oltására (900 adag vakcina) írtak ki pályázatot, amelyre a korábbi kiíráshoz hasonlóan hátrányos helyzetű településen lévő intézmények jelentkezhettek. A támogatók elsődleges célja az volt, hogy a gyermekek és szüleik felelősen gondolkozzanak saját egészségükről, és a gyermekek megismerjék a szűrés és a védőoltás fontosságának szerepét, függetlenül attól, hogy nyernek-e a pályázaton vagy sem.

A pályázat tartalma

o Egészségnapló: a diákoknak a pályázat részeként a nyári szünetben egészségnaplót kellett kitölteniük, hogy tudatosan törekedjenek az egészséges életmódra, nyáron is.
o Egészségdélután: az intézményeknek ősszel egészségdélutánt kellett szervezniük, egy vetélkedő megtartásával, és „Így vigyázunk az egészségünkre” címmel plakátkészítéssel.
o Egyéb programok keretében az intézményeknek, gyerekeknek lehetőségük volt szűrések szervezésére, szülők bevonásával egészséges salátabár működtetésére, sportrendezvények megszervezésére gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

A 2009. évi pályázat eredménye

A 2009. évi pályázat bíráló bizottságát 10 iskola győzte meg arról, hogy intézményükben fontos az egészséges életmódra való nevelés, és megtesznek mindent a gyerekek ez irányú fejlődéséért. A nyertes települések: Tornyospálca, Szentbalázs, Mozsgó, Kelebia, Egercsehi, Gerendás, Maroslele, Sárosd, Hortobágy, Hidasnémeti intézményei.

A pályázat keretén belül beküldött rajzokból az Aranytíz Művelődési Központban kiállítást szerveznek, amely február 20-ig tart nyitva. A kiállított rajzokra szavazni lehet. Amelyik alkotás a legtöbb szavazatot kapja, bekerül a készülő 2010/2011-es falinaptárba.

A 2009-es pályázatban nemcsak azok nyertek, akiknek a kuratórium megítélte a térítésmentes oltást, hanem minden résztvevő. Minden résztvevő, mert pedagógusok, védőnők, gyerekek és szülők – fiúk és lányok közösen dolgoztak hónapokon át saját egészségfejlesztő programjaikon. Elismerés illet minden résztvevőt! Ez a pályázat méltán igazolja, hogy a segítség nem minden esetben pénzben mutatkozik meg, sokszor néhány jó ötlet és lelkes résztvevők kellenek a sikerhez – mondta Kardos Anna, az Egészséges Településekért Alapítvány igazgatója.


Harmadik méhnyakrák elleni oltás pályáza

A Magyar Vöröskereszt, az Egészséges Településekért Alapítvány és a GlaxoSmithKline Kft. idén is meghirdeti a méhnyakrák elleni oltás pályázatot, melyen a nagy érdeklődésre való tekintettel. A pályázat részletei a www.egeszsegterv.hu honlapon lesznek elérhetők tavasszal.

Méhnyakrák

A méhnyakrák a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusaival történt fertőzés talaján alakul ki. A fertőzés nagyon gyakori: becslések szerint a szexuálisan aktív nők több mint 80 %-a megfertőződik a vírussal valamikor az élete során. A HPV fertőzés azonban nem egyenlő a méhnyakrák kialakulásával! A legtöbb HPV-fertőzés 12-18 hónap alatt megszűnik a szervezet természetes immunvédekezése következtében.

Egy korábban átvészelt HPV-fertőzés után azonban nem alakul ki megfelelő immunválasz a szervezetben egy következő fertőzés kivédéséhez, így a nők egész életükön át veszélyeztetettek a fertőzéssel és a következményes méhnyakrák kialakulásával szemben.

A méhnyakrák világszerte a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli nők körében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a méhnyakrák évente 270 000 nő halálát okozza, az új méhnyakrákos betegek számát pedig évi 500 000-re becsülik. Európában mintegy 30 000 nő veszti életét a súlyos betegségben évente, azaz minden 18. percben meghal egy nő méhnyakrákban, illetve minden esztendőben 60 000 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak.

Magyarországon az Európai Unió viszonylatában is súlyos a helyzet. Hazánkban tavaly mintegy 450-en haltak meg méhnyakrákban, pedig az időben felfedezett betegség gyógyítható. A lakosság védőoltási és szűrési hajlandósága messze elmarad a nyugat-európai átlagtól. A szervezett szűréseken a behívott nők kis százaléka vesz részt évente, annak ellenére, hogy a vizsgálat fájdalommentes és Európában szinte egyedülállóan térítésmentes, továbbá az útiköltséget is téríti az OEP. Hazánkban hetente 9 nő meghal méhnyakrákban, míg az észak- és nyugat-európai országokban csak évi néhány ilyen haláleset történik.

Felvilágosító kampányunk célja, hogy minden nő, életkorra való tekintet nélkül tudatában legyen annak, hogy a védőoltás és a szűrés együtt jelenti a leghatékonyabb módját a méhnyakrák elleni védekezésnek.

A védőoltás


A méhnyakrák megelőzésének első lépése, hogy védőoltással megelőzzük a betegségért felelős HPV-fertőzést. Az oltóanyag megakadályozza a HPV leggyakoribb rákkeltő típusai által kiváltott, esetlegesen méhnyakrákot okozó fertőzés kialakulását. A teljes oltási sor három adagból áll, az első és a harmadik adag között fél évnek kell eltelnie. A védőoltások receptkötelesek, a háziorvos, a házi gyermekorvos és a nőgyógyász írhatja fel. Az oltás után a rendszeres szűrést ugyanúgy folytatni kell, mert a szűrés és az oltás együttes alkalmazása biztosítja a leghatékonyabb védelmet a méhnyakrák ellen.

A IV. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hétről

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét nemzetközi kezdeményezés, amely immár negyedik éve került megrendezésre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a méhnyakrákra és annak megelőzési lehetőségeire.

Az európai országokban megrendezésre került programsorozat valódi párbeszédet kezdeményezett a méhnyakrákról az egészségügyi dolgozók, a nőgyógyászok, a politikusok, a média és a közvélemény körében. Emellett olyan programokkal kívánja az Európai Méhnyakrák Szövetség felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára, mint az ingyenes szűrések, online aláírásgyűjtés, vagy ingyenes telefonvonal, ahol a betegséggel kapcsolatban kérdéseket lehet feltenni.

Az Európai Parlament is kiemelten foglalkozott a héten ezzel a témával, és több neves orvoskongresszus is ekkor kerül megrendezésre, ahol tudományos szempontból közelítik meg a méhnyakrák megelőzésének kérdését.

„A GlaxoSmithKline elkötelezett a méhnyakrák megelőzése mellett, és büszke arra, hogy közös társadalmi összefogás keretében tudja felhívni a figyelmet a betegség megelőzésére. A 300 oltás pályázati úton való felajánlása nem egyszeri alkalom, hanem -összhangban a cég társadalmi felelősségvállási stratégiájával, ami a betegségek megelőzésére, és az egyéni felelősségvállalásra koncentrál, évről évre meghirdetjük majd ezt a pályázatot” – mondta el Leitner György, a GSK ügyvezető igazgatója
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását