2024. május 19. - Ivó, Milán

Ajánlások egy leendő kormánynak

Közéleti személyiségek, gazdasági szakemberek, tudósok írtak ajánlást a Fidesz Nemzeti ügyek politikája elnevezésű választási programjához, amelyet pénteken fogadtak el Budapesten.
2010. március 12. péntek 17:36 - HírExtra
A program hét fejezetből áll, Orbán Viktor a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltjének írása mellett, öt szakpolitikai fejezet található benne, és egy részben közéleti személyiségek, politikusok, sportolók fogalmazzák meg ajánlásaikat.

Mádl Ferenc volt köztársasági elnök azt írta, hogy "a programban mutatkozó út, a bölcs és elkötelezett politika célhoz vezethet". Elsősorban azért, mert nem a puszta megmaradás, nem önmagában egy válság túlélésének egyébként rendkívül fontos feladata határozza meg ezt az utat és politikát, hanem az, ami azon túl van: egy olyan Magyarország fölépítése, amelyikre a nemzet büszke lehet, amelyikben állam és polgára nem egymás ellenére akar sikeres lenni.

Schmitt Pál, az Európai Parlament alelnöke azt írta, ahhoz, hogy ünnepeinket valódi hazaszeretetünk értékei töltsék meg, keményen kell dolgoznunk, a mindennapjainkban rejlő lehetőségeket meg kell ragadnunk. Ez a hétköznapok hazaszeretete, amire egyre nagyobb szüksége van Magyarországnak - fogalmazott.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint erős és hiteles kormányra van szüksége a gazdaságnak. Olyanra, amelyben bíznak a nemzetközi pénzpiacok, és elég erővel bír ahhoz, hogy letörje a túlburjánzott bürokráciát, valamint a korrupciót. Olyanra, amely az ország szűkös erőforrásait prioritások mentén koncentrálva képes új munkahelyek létrehozására, amely csökkenti a vállalkozások terheit, s képes átstrukturálni az adórendszert.

Járai Zsigmond korábbi MNB-elnök, pénzügyminiszter arról ír, hogy a gazdasági növekedés kulcskérdései a közeljövőben nem a további elhibázott megszorításokban, hanem a beruházások, a vállalkozások számára kedvező gazdasági környezet megteremtésében, az új munkahelyek létrehozásának segítésébenés a modern gazdaság igényeinek megfelelő oktatás kialakításában lesznek.

A magyar vállalkozások versenyképességének fellendítését kell szolgálnia az alacsonyabb adókulcsokkal működő, sokkal egyszerűbb adórendszernek, a felesleges bürokráciát megszüntető államigazgatásnak és a közélet tisztaságát javító korrupciócsökkentésnek.

A stabil gazdasági növekedés elérését és fenntartását célozva új alapokra kell helyezni a költségvetési és a jegybanki politikát, a bankok és a pénzintézetek működését. A szükséges változtatásokkal egy-két év alatt megteremthetők a gazdasági növekedés feltételei, 2-3 év alatt pedig elérhető a lehetséges növekedés évi 4-5 százalékra történő emelése.

Kopp Mária, egyetemi tanár kifejti, azt várják az új kormánytól, hogy a számukra alapvető értékek megvalósítása érdekében dolgozzon, ezzel nyerje vissza a bizalmunkat. Az ehhez vezető úton alapvető a valódi jogbiztonság megteremtése, a jogszabályok áttekinthetőségének megvalósítása.

Meg kell teremteni a lehetőséget, hogy a fiatalok bátran merjék vállalni a kívánt, tervezett gyermekeiket, ne hagyják, hogy versenyhátrányba kerüljenek a gyermektelenekkel szemben. Alapvető a családok biztonságának megteremtése, a családi és munkahelyi kötelezettségek összehangolásának elősegítése a rugalmas munkaidő és rugalmas gyermekgondozási módszerek alkalmazásával.

Makovecz Imre, Kossuth-díjas építész számára a nemzeti ügyek azt jelentik, hogy a nemzet érdekeit érvényesítik minden területen. A nemzetnek érdeke, hogy legyenek jó iparosai, akik jó minőségű szolgáltatásokra képesek, ebből az következik, hogy nemzeti érdek az, hogy ezeknek a tevékenységeknek az adó- és járulékterheit radikálisan csökkentse a kormányzat. Nemzeti érdek, hogy a hazai cégek ne adózzanak többet, mint a külföldiek, s, hogy önellátó országgá váljunk - közölte.

Martonyi János korábbi külügyminiszter szerint a nemzeti ügyek politikája egyszerre értékvezérelt és gyakorlati: az értékekből kiindulva az élet valóságos gondjaira, kérdéseire keresi a megoldást. Növekedés, munkahelyteremtés, rend, egészséges család és egészséges nemzet, biztonságos és félelem nélküli élet, bizalom egymásban, saját magunkban és a jövőnkben - foglalta össze elvárásait.

Nagy Tímea olimpiai bajnok arról írt, hogy a sportnak a mostaninál lényegesen nagyobb szerepet kellene játszania az egészséges életmód kialakításában, a prevencióban, a nevelésben, a helyi és a kisközösségek életében is.

Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke szerint csak az emberi alkotóerő, a kreativitással társult szakmai felkészültség képes a terméknek hozzáadott értéket adni. Ezért fontos a magyar szellemi tőke, a kutatás és fejlesztés támogatása, mert ez a termékben hozzáadott értékben jelenik meg, és magyar extraprofitot eredményez. Napjainkban ezért vált mindennél fontosabbá a nevelés,- az oktatás és az értéket megőrző és teremtő tevékenység, vagyis egy nemzeti közösséget szolgáló értékrend megteremtése és erősítése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását