2024. május 5. - Györgyi

A vesebajok fenyegető kockázata

A krónikus vesebetegség és a cukorbetegség, illetve a két kór összefüggése olyan fenyegető kockázat napjainkban az európai lakosság számára, hogy a probléma megelőzésére minden európai kormányzatnak, az egészségügyért felelős politikusoknak és szakértőknek többet kell tenniük.
2010. március 12. péntek 07:25 - HírExtra
A szerdai eseményt a vese egészségéért létrehozott legfontosabb európai testületek élükön az European Kidney Health Alliance (Európai Szövetség a Vese Egészségéért - EKHA) szervezték, hogy orvos-vezetői az EP szakpolitikusain keresztül az Európai Unió támogatását kérjék.

Andrew Rees, az EKHA elnöke és Eberhard Ritz, a Heidelbergi Vesecentrum vezetője felhívásukban azt az elvárást fogalmazták meg, hogy az EU egészségügyi programjában kezeljék kiemelt helyen a vese működési zavarának, illetve az ehhez kapcsolódó társult kóroknak, például a cukorbetegségnek a korai felismerését, késlekedés nélkül lássanak hozzá a betegségek kezeléséhez. Kevéssé tudatosult ugyanis a lakosságban, hogy napjainkban a diabétesz milyen mértékben veszélyeztetheti a vese egészségét.

Bár az európai népesség 10 százalékát érinti a krónikus vesebetegség, megelőzésére hiányzik a megfelelő európai, illetve nemzeti stratégia. Márpedig a prevenció segítségével lehet csak csökkenteni a dialízisre kerülő és a veseátültetésre váró betegek számát - összegezte a szeminárium üzenetét Frieda Brepoels belga EP képviselő, a vese egészségéért létrehozott EP képviselőcsoport tagja.

Felszólított arra is, hogy március 11-én, a Vese Világnapján tartandó minden rendezvény legyen a lakosság minél nagyobb részéhez eljutó "hangos" nemzetközi kampány, amely a krónikus vesebetegség kockázatára, a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet. A kampány teremtsen lehetőséget a kialakult kór kezelésének megértésére, a kezelési eljárások megismertetésére, és a szervátültetés - etikai, vallási, orvosi, egyéni - kérdéseinek napirenden tartására, további tisztázására - fogalmaztak az Európai Unió támogató segítségét kérve az EP tagjai Strasbourgban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását