2024. május 5. - Györgyi

Száz év magány

Vajon mit ért el Clara Zetkin és lelkes csapata pontosan 100 évvel ezelőtt? Több figyelmet szentelünk-e mi férfiak a nőknek? Vagy öngólt rúgtak, és azóta a férfitársadalom legitimnek érzi, hogy csak március 8-án hordozza tenyerén a gyengébbik nemet?
2010. március 8. hétfő 07:49 - Páczai
Idén 100 éve annak, hogy a szászországi Clara Zetkin 17 országból 100 fős magánhadsereget szervezett. A harcos amazonok gyorsan elérték fő céljukat: a következő év március 19-től hivatalosan is kaptak egy napot a nők, ami csak róluk szól. Ilyenkor a férfi nem megy sörözni, ottfelejti sakktábláját a sarokban, gondolatban sem nézi a BL nyolcaddöntőt.

Az asszonyok boldogok, kora reggeltől befagyott mosollyal csilingelnek az utcán, a butikban (bocsánat, az már pláza), még a munkahelyen is.

Clara kisasszony ilyenkor kimenőt kap Szent Pétertől, de vajon őszinte mosollyal suhan körbe a horizonton? Csapattársaival lényegesen többet akart: egyenlő jogokat, egyenlő fizetést, szavazati jogot, méltó bánásmódot, több pénzt, boldogságot, megértést, kényeztetést.

Mélyen dekoltált kőműves Katikat, úthengeres Borikat, favágó Erzsiket még 100 év elteltével is ritkán láthatunk, de ennyiből természetesen messzemenő következtetéseket nem vonhatunk le. Szerkesztőségünk sem teszi ezt, inkább a jó öreg történelemre bízzuk a megnyugtató válasz kitalálását.

Filozofálás helyett pedig könyedebb, hálásabb témába vágunk bele. A Ravasz (Terry Black) az Agy (Gáspár Győző) és a Két Füstölgő Puskacsőn (Benkő Dániel) kívül más női kedvenceket is megkérdeztünk, hogyan készülnek március 8-ra.

„Hát én nem nagyon készülök, de a fiam az borzalmasan, már csinált különböző rajzokat a keresztanyjának.” Válaszolt ravaszul a Hírextra kérdésére Terry Black.
„A táncdalénekesnő Kovács Erzsi a keresztanyukája Danikának, hát ő 82 éves, de biztos vagyok benne, hogy nagyon fog örülni az ajándékoknak.
Terry hozzátette, hogy érdekes módon kislánya is készül a nők napjára az óvodában. Most lesz 5 éves és értelme is most ért el odáig, hogy ő felfogja „nőiségét”, tehát ilyen értelemben ő most ünnepli először ezt a napot.
Kérdésünkre elmondta, hogy Danikát nagyon érdekelte, hogy mi is ez az ünnepnap tulajdonképpen, „de miután elmagyaráztam neki, megjegyezte, hogy a nők túl sokat vannak ünnepelve, míg a férfiakat lekakálják. Van a nőnap, aztán az anyák napja, húsvétkor is csak a nőket locsolják, ez így nem egyenjogú”- fűzte hozzá mosolyogva Terry Black.

Gáspár Győzőt éppen gondolkozás (emlékeznek, az Agy) közben értük utol. Kérésére kicsit később visszahívtuk: „Az én életemben 3 nő van, a két lányom és a Bea. Hazajönnek az iskolából, tanulnak és este elmegyünk étterembe.Mindenki kapja a kedvenc virágját és bonbont.”
Bea asszony számára abszolút nem készül semmi különlegessel -„nálunk minden nap nőnap”-, de minden valóságsók legnagyobbja az idei alkalomra beveti magát, mert-mint mondta- ez tényleg a 100. alkalom lesz, meg kell ünnepelni.
Ünnepek közül az anyák napját tartja a legfontosabbnak, életükben ez mindig különleges esemény ami „ott van a szeren”.

A nemzetközi nőnap az egyetlen olyan napja az évnek, amikor a Két füstölgő puskacső szerszáma a szögre akasztva pihen.
„Nálam mindennap Nőnap”- puffogtatja a közhelyet Benkő Dániel, azonban meglepően folytatja. „ Kivéve éppen március 8-át, ilyenkor szabadságot veszek ki magamnak, megpróbálok nő nélkül lenni. Átgondolom, milyen az, amikor mások csak ezt az egy napot szentelik a nőknek, ezért el is vonulok a hegyekbe egy titkos barlangba. Visszatérve sem fogok meglepni egy nőt sem, mert az én puszta létem is maga egy meglepetés még önmagam számára is. Én csak adom magam, adom a semmit.”
Köszönjük szépen kimerítő válaszát, viszonthallásra- Köszönt el szerkesztőségünk a híres leánykérőtől.

„ Két hölgygyel élek együtt, a feleségemmel és a lányommal, de mi nem vagyunk nagy ünneplősek. Tudom, hogy nagyon közhelyes, de mi minden nap ünnepeljük egymást, így erre a napra nem készülünk semmilyen különleges eseménnyel.”- válaszolta kérdésünkre Bajor Imre.
Március 8-án nem csak azért nem fog hóvirágot szedni az erdőben, mert a védett növényeket nem bántja, hanem átlagos hétköznapokon is gyakran lepi meg virággal szeretteit. „Sőt, talán fel is háborodnának az asszonyok, ha pont ezen a napon lepném meg őket egy különös virágcsokorral.”-zárta a beszélgetést Imre.

A Csillag Születik ifjú géppuskalábú titánja, Csikó Szabi édesanyját, a nővérét és természetesen a „babáját” lepi meg nőnap alkalmából.
Arra a kérdésre, mivel lepi meg szeretteit, még nem tudott konkrét választ adni: „agyalok még mindig, de van pár ötlet a tarsolyomban.

Szabolcs számára március 8-a annyiban különleges, hogy „hát ez a nők napja! Ez a nap egyben minden anya napja is szerintem, én mindig felköszöntöm őt ilyenkor egy csokor virággal”.
Megkérdeztük, hogy például március 9-e miben különleges nap, de agyafúrt kérdésünkre nem tudta a választ. „ Fogalmam nincs most így fejből, de értem, hogy mire akarsz célozni.”

A politikai élet szereplőit is megpróbáltuk mikrofonvégre kapni, azonban mindegyikük nagyon elfoglalt volt, fél napos telefonálás után sem jártunk sajnos érdemleges sikerrel.
Egyedül a miniszterelnökről, Bajnai Gordonról sikerült kiderítenünk, hogy március 8-án a nőknek is szentel idejéből: hétfőn délután fél kettőkor köszönti a Magyarországra akkreditált női nagyköveteket, ünnepélyes keretek között.

Végezetül nőnapi köszöntővel lepjük meg olvasóinkat.

"És nem hasonlítlak az angyalokhoz:
asszony vagy, nő vagy, ezért áldalak,
mert úgy szorítsz forrón, sírva, magadhoz,
hogy embernél több leszek általad."

"Csoda vagy, mit ma sem értek,
Nem holtig tanulni azonban vétek."
Forrás: Hírextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását