2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nőnapi tudomisénmi

Ücsörgök a klaviatúra előtt és azon molyolok, hogy hol is kezdjem. Mert szegény Clara Zetkin nem azért kelt ki magából és fel nőtársaival 1910 augusztusában, hogy mi Nőnap alkalmából végül leereszkedő szeretetnyilvánításokkal halmozzuk el nőtársainkat, ha
2007. március 8. csütörtök 12:32 - Szabó Péter
Mi meg azóta is kedvesen mosolygunk(ezen), figyelmeskedünk velük, leereszkedünk hozzájuk, majd visszatérünk oda, hogy még a legdemokratikusabb államokban, jelesül az EU-ban is 54 nappal többet kell dolgoznia egy nőnek azért, hogy ugyanazt a bért megkapja, amit egy férfi egy év alatt. Azaz nekik az év nem 365 napból áll, hanem 419-ből. Mindezt sikerült elérni a fenenagy megértés, szeretet, „egyenlőséget a nőknek” és egyéb álszólamok hatására 97 év alatt. Bravó!

Bár azért vannak kedvező jelek, hiszen a legrégebbi demokráciát ápoló britek is kínkeservesen eljutottak addig, hogy a Wimbledoni tornán a női játékosok ugyanannyi pénzt kapjanak, mint a férfiak. Clara Zetkin mosolyog a túlvilágon. Az már más kérdés, hogy abban a csudavilágban, ahol ez megtörténhetett a parlamenti demokrácia zömét még mindig a bégető kanok gyülekezete irányítja, hiszen alig vannak nők az alsó és felsőházban. Yeeeeee!

Hja, patriarchátusban élünk. Jól nevelt, erőszakos hímek vezette harccal kierőszakolt békében, ahol a valódi békét kínáló női szeretet a marcona férfiak mögötti zárt térben honol. Ahol meg fennmaradt némi matriarchátus, ott érdekes módon csendesebb, megértőbb társadalom épült fel. Más kérdés, hogy az egyik ilyen szigeten a törzsfőnök hölgyet körülvevő nyafogó, kicicomázott, kifestett férfiak jellemrajza egy cseppet sem hasonlít arra, amit férfiasnak gondolunk. Vagyis ha ilyet meglátna egy európai nő, hát menten elmenne a kedve a matriarchátustól. De persze nem azért, mert tényleg így gondolja, csak így lett szocializálva és már elképzelni sem tudja másként vonzónak a férfit, csak domináns kanként, akinek alávetheti magát. Na nem mindig, de azért általában jujj, de jó is az…

Nadeakkormost hogyisvan ez a Nőnapi egyenlősdi? Ugyanis pont ez a vágyott dominancia erőszakolja a nőre, hogy „nehogymá” egyenlőnek képzelje magát, és továbbra is fenntartja a vágyott-utált egyenlőtlenséget. És az egyenlő bért és elbírálást követelő nő az, aki bizonyos helyzetekben visszavágyik a meghódított gyenge nő szerepébe, ahonnan aztán megint csak kivágtatva követelje magának az egyenlőséget. A patriarchátuson szocializálódott kan meg kidülledt szemmel bámul, és nem érti. Most hova is igazodjon?

Pedig mindent csak saját magának köszönhet a férfi, és most ennek issza a levét. Meguntuk az előjogokat, lett egyenlő gazdasági feltételű világ. Meguntuk a kartelleket, lett szabad és illőn szabályozott piac. És ennek folyományaként lett egyenlő jogokat követelő nő, aki évtízezredes elnyomatását követeli eltörölni. S mi szerencsétlen korba született kanok meg elszenvedjük elődeink erőszakosságát és tízezeréves tradíciókon kinevelt jellemrajzunkat hajigáljuk a padlásra porosodni, miközben komplett identitászavarral és depresszív stresszel reagálunk a szokatlan élethelyzetekre.

De nincs más kiút. Karinthynak csak annyiban volt igaza, hogy nő nem lehet férfi- és férfi nem lehet nő nélkül, de az marhaság, hogy a férfi nem értheti a nőt és a nő sem a férfit, mert mindkettő a másikat akarja. Megérthetjük egymást, ha ebben a látszatbékében kinevelt korban, ahol talán majd eljöhet valamilyen konszenzusos élet és pár évszázad alatt kiegyenlítődnek a bolygón élő emberek létfeltételei, nos akkor lesz létjogosultsága annak, hogy a nő megérthesse a férfit és a férfi a nőt. Mert nem lesz olyan kierőszakolt élethelyzet,hogy a férfinek - védve a nőt - ostoba távolságtartást és dominanciát kellene létrehoznia, mely eltávolítja egymástól a két nemet. Nem kell majd megkülönböztetnünk nemi szerepeket csak azért, mert állati sorsunkat átvittük a „fejlett” társadalmainkba. Nem kell majd a nőnek a balrangban védetten ücsörögve rettegve nevelnie gyermekét egyetlen védőfalban, a barlang előtt álló férfiben bízva. Talán akkor majd divatjamúlt lesz ez a szerep. Ma még, amikor kőbaltát atombombára cseréltünk ennek a naiv egyenlősdinek nincs létjogosultsága. A kanok még játszadoznak a „fapuskával” és lelkesen ordibálnak, hogy „pu, pu, le vagy lőve, én győztem” és a drága anyukák ezen megértően mosolyognak. Vagy sírnak a leomlott házfalnál ölükben elhunyt gyermekükkel, akin még öt percel ezelőtt jót derültek, ahogy fapuskázott…

Tehát még egy ideig marad a leereszkedő, féltő, óvó, gyengéd, de „namajdénmegvédelek,kicsim” jellegű megalázó szeretet. Boldog Nőnapot!

Clara Zetkin pedig még vár…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását