2024. május 10. - Ármin, Pálma

Madeleine-ügy: sok még az elvarratlan szál

Ígéretes nyomok tömkelegét hagyta nyomozás nélkül "kihűlni" a portugál rendőrség a Madeleine-ügyben, legalábbis a brit sajtó által megszerzett, feldolgozatlan irattömeg tanúsága szerint.
2010. március 3. szerda 19:46 - HírExtra
Az anyagban szerepel például ötvennél több bejelentés arról, hogy a kislányt látni vélték a világ legkülönbözőbb pontjain. Madeleine McCann, az idén hétéves skót kislány 2007. május 3-án, negyedik születésnapja előtt néhány nappal tűnt el a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjából. Madeleine - két kisebb testvérével - a szobában aludt, miközben szülei a szállodától nem messze, baráti társasággal vacsoráztak.

Az esetet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az Angliában élő orvos szülőket, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá az ügyben. A gyanúsítást másfél éve - érdemi bizonyítékok hiányában - feloldották, a gyermeknek azonban azóta sem lelik nyomát.

A brit sajtóhoz most eljutott a portugál nyomozati anyag egy eddig ismeretlen, nem kevesebb mint kétezer oldalas dossziéja, amelyből kiderül: a rendőrség több száz olyan értesülés ügyében nem lépett semmit, amelyek alapos kivizsgálás esetén talán közelebb hozhatták volna az ügy megoldását. Az anyagban szerepel például ötvennél több bejelentés arról, hogy a kislányt látni vélték a világ legkülönbözőbb pontjain. Az egyik legfeltűnőbb ilyen bejelentést az új-zélandi hatóságok tették, miután az egyik helyi áruház biztonsági kamerájának felvételén felfedeztek egy kislányt, aki rendkívüli módon hasonlít Madeleine-re. Az új-zélandiak a felvételeket az Interpol segítségével elküldték a portugál nyomozóknak - akik azonban a brit lapok szerdai beszámolói szerint semmilyen módon nem vizsgálták meg a képeket.

Hasonló bejelentések érkeztek több európai országból, sőt Amerikából és Észak-Afrikából is, ám mindegyik irat "A vizsgálat szempontjából érdektelen" megjelöléssel került a dosszié mélyére.

A család szóvivője közölte: a szülőket "sokkolta", hogy a portugál rendőrség - amely 2008 nyara óta már nem is nyomoz az ügyben - milyen mennyiségű információt hagyott figyelmen kívül. A dossziéban szereplő, most feltárt értesüléseket a kislány fellelésére létrehozott alapítvány magánnyomozói kezdik feldolgozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását