2024. április 28. - Valéria

Dán filmek a Művészben

A kortárs dán filmművészet hat, kiemelkedő alkotását mutatják be a csütörtökön kezdődő dán filmhét keretében, a mozgóképes munkákat a budapesti Művész moziban és a kecskeméti Otthon moziban láthatják az érdeklődők - tájékoztatta a Budapest Film az MTI-t.
2007. november 20. kedd 10:16 - Hírextra
A december 4-ig tartó filmes ünnep programjában szerepel társadalmi dráma a bevándorlókról, fekete komédia egy vallási közösségbe csöppenő neonáciról, családi körben játszódó thriller, dán-kínai kamaradarab, és a 2006-os Berlinale egyik kedvence, az Ezüst Medve-díjas Szappanopera - közölte Molnár Krisztina sajtóreferens.

Anette K. Olesen 1:1 című társadalmi drámája egy bevándorlók lakta koppenhágai külvárosban élő dán fiúról szól, akit eszméletlenre vernek. A fiú húgának palesztin származású barátja úgy látja, tudja a titkot, hiszen többször elítélt bátyja a támadás éjszakáján véresen tért haza. Két család, két kultúra és két anya áll a film középpontjában.

Anders Thomas Jensen rendezésében, az Ádám almái című alkotásban az újnáci Ádámot 12 hét közmunkára ítélik. A büntetést a jólelkű pap, Iván közösségében kell letöltenie.

Jannik Johansen 2005-ben készült alkotása, a Homály (Kegyelet) a testvérének bénulással járó öngyilkossági kísérletét feledni nem tudó, önváddal viaskodó Jakob történetét dolgozza fel.

Henrik Ruben Genz A kínai című munkáját a 2006-os Karlovy Vary Filmfesztiválon az ökumenikus zsűri díjával jutalmazták. Az élet minden területén határozatlan, egyhangú életet élő Keldtől elválik a felesége. A sarki kínai büfében a vendéglős látszatházasságot ajánl neki: jó pénzért vegye el húgát, akinek ez az egyetlen lehetősége arra, hogy az országban maradjon.

Az ugrás című alkotás Henning Carlsen Tobias biztosítási szakember rákkal való küzdelmét mutatja be. A 42 éves férfinak megvan mindene, ám egy napon a halálos kór megtámadja szervezetét.

Pernille Fischer Christensen a Szappanoperában empátiával ábrázolja a megzavart nemi szerepek mögött húzódó állandóságot: a vágyat és a boldogságot. Az alkotás főszereplője az egyéjszakás kalandok végtelen sorába kezdő Charlotte, és új szomszédja, a transzszexuális Veronika, aki megpróbál végezni magával.

Molnár Krisztina tudatta azt is, hogy a Dán Kulturális Intézet az idén ünnepli megalakulásának, valamint a Dánia és Magyarország közötti kulturális kapcsolatokban való részvételének 15. évfordulóját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását