2024. május 9. - Gergely

Magyarországi Nemzetiségi Színházi Találkozó

A kultúrák közötti párbeszéd jegyében rendezik meg szombattól Budapesten az ARCUSFEST Magyarországi Nemzetiségi Színházi Találkozót, amelyen az idén tizenkilenc nemzetiségi színházi műhely mutatkozik be.
2008. február 23. szombat 11:51 - Hírextra
A hatodik alkalommal meghirdetett, március 2-ig tartó programsorozat helyszíne a Thália Színház és a Budapest Bábszínház.

A Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány által rendezett esemény fővédnöke Hiller István oktatási és kulturális miniszter.

Az Európai Unióban 2008 a kultúrák közötti párbeszéd éve, jelmondata: "Egység a sokszínűségben". A nemzetiségi színházi találkozó "maga a kultúrák és nyelvek közötti megtestesült párbeszéd" - írta a programfüzet bevezetőjében Frigyesi András programigazgató és Lásztity Péró, aki a fesztiválon a társadalmi kapcsolatokért felelős.

Ebben az évben 11 etnikai és nemzeti kisebbség (bolgár, görög, horvát, német, örmény, roma, román, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) 21 produkcióját láthatja a közönség 11 nyelven és magyarul, vagy magyar tolmácsolással, szórólappal, feliratozással.

A párbeszéd jegyében először mutatkozik be olyan produkció, amely két különböző nemzetiség színházi embereinek közös munkája (C. Nagy István: Határeset, a bolgár Malko Teatro produkciójában, bolgárul és szerbül). Újdonság az is, hogy - 19. műhelyként és 22. előadásként - egy neves külföldi kisebbségi színház is szerepel a fesztiválon: a VHV Szlovák Színház a szerbiai Stara Pazovából. A nemzetközi kapcsolatok építését szolgálva, közös (jereváni-budapesti) produkció az örmény előadás is. Szintén az idén először szerepel romani nyelvű darab a találkozón (Urbán Gyula: Minden egér szereti a sajtot, Karaván Színház).

A programban szerepel egyebek mellett Schiller: Ármány és szerelem (Magyarországi Német Színház), Krleza: Temetés Theresienburgban (Pécsi Horvát Színház), A. A. Milne: Holnemvolt (Duende Színház) című műve, Carlos Saura La Madriguera: Az odú című filmjének színpadi változata (Teatrul Vis), Milosevits Péter darabja, az "Edith Piaf: Párizs hídjai" (Magyarországi Szerb Színház), valamint Szécsi Magda és Sebestyén Gábor darabja, az Esőkirály Bohócországban (Hókirálynő Meseszínpad).

Az előadásokat négytagú szakmai zsűri értékeli, s dönt a díjak odaítéléséről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását