2024. május 3. - Tímea, Irma

Pályázattal mentenék a kapukat

A régi faragott kun kapuk, kerítések megőrzéséért és gyarapításáért pályázatot hirdetett a karcagi városvédő egyesület; az új házak építői az ilyen jellegű utcafronti építmények elkészítéséhez támogatásra pályázhatnak.
2007. november 13. kedd 13:11 - Hírextra

A hagyományos karcagi kapuk általános jellemzői a díszesen faragott tartóoszlopok, valamint a kiskapuk esetében egy csónak alakhoz hasonlító áthidaló - mondta el Nagy Molnár Miklós, a Györffy István Nagykun Múzeum igazgatója kedden az MTI-nek.

A kapuk és kerítések megépítéséhez a településen több tájházi bejárót megjelöltek mintaként, illetve a kivitelezéshez szakmai tanácsok kérhetők a városi múzeumban.

A tartóoszlopok mintáinak kifaragásával nem az építkezőknek kell az idejüket tölteni, ezt a helyben dolgozó, felkészült népi iparművészek megteszik helyettük - tette hozzá a szakember.

A pályázati kiírás szerint a kapu és a kerítés fából épülhet, csak a legszükségesebb elemek - a sarokvas, a kapupánt és a zárszerkezet - lehetnek fémből. A tartóoszlopok a megadott keresztmetszetben készítendők, a szerkezet összeállítása csapolással, szegecseléssel és csavarozással történhet. Az elkészült kapunak a hagyományőrzés jegyében még a színét is meghatározták, azt fáradt olaj vagy natúrfa színűre kell festeni.

Pályázni 2008. január 31-ig lehet a városvédő egyesülethez, a kapukat augusztus 20-ig kell felállítani. A pályamunkákat egy szakértői bizottság szemlézi és véleményezi, a támogatásként elnyerhető maximális összeg 100 ezer forintot tesz ki.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását