2024. április 16. - Csongor

Többet ésszel, mint erővel - átalakulóban a munkapiac

Többet ésszel, mint erővel. A válság miatt jelentősen átalakul idén a munkaerőpiac � állítják a személyzeti tanácsadók. Fizikai munkára például kevesebb igény lesz, egyes szellemi munkákra ugyanakkor nőhet a kereslet.
2010. február 20. szombat 08:39 - Nagy András
Egy biztos: sem a felsővezetői állást, sem a fizikai melót keresőknek nem lesz könnyű dolga az idén: a válság nyomán visszaesett az alacsony képzettséget kívánó munkahelyek és a betöltésre váró irányítói pozíciók száma is.

Nem lesz könnyű a pályakezdőknek sem, akikre az SZTMSZ szerint még mindig az alacsony színvonalú nyelvtudás a jellemző. A szövetség szerint továbbra is felkapottak lesznek a speciális képzettséget igénylő szakmák, kelendők maradnak továbbá a villamos- és gépészmérnöki diplomával rendelkező munkakeresők, és változatlanul nagyon kevés van profi nyelvtudású könyvelőből. Szakmunkásból  a korábbi évekhez hasonlóan idén sem lesz elég. 

A munkaerőpiacot tavaly a cafeteria rendszer változása érintette a legrosszabbul, a közel ötszörösére emelkedett rehabilitációs járulék miatt viszont nagyon keresetté vált úgynevezett megváltozott munkaképességű munkaerő, amely nyomán az érintett emberek integrációja Magyarországon 2010-ben 5-6%-ról akár 10%-ra is emelkedhet.

Válság a válságban

A válságban több személyzeti tanácsadó is nehéz helyzetbe került, mert az úgynevezett HR (humánerőforrás menedzsment) a takarékossági intézkedések első számú célpontja. A szövetségnek ugyanakkor meggyőződése, hogy jó humánpolitika nélkül nem működhet hatékonyan egy vállalat. Szorgalmazza a piac megtisztulását is, mert sokan valódi hozzáértés nélkül, kísérletezgetve próbálnak megélni, ami az egész ágazat megítélését rombolja. Ezért az SZTMSZ idén szakmai és etikai kódexet hoz létre, belülről ellenőrzi a tagokat, és "kívülről", a piac észrevételeire is  figyel majd.

„Nehéz feltételeket támasztunk tagjainkkal szemben, hogy csupán a minden szempontból kifogástalan munkát végző társaságok maradjanak. Így garantálhatjuk szövetségünk szakmai színvonalát és megbízhatóságát.” - mondja Csaposs Noémi, az SZTMSZ elnöke, aki szerint tudatosan tartják alacsonyan a tagszámot.

„A kedvezőtlen piaci helyzetben nagyon fontos az összefogás, mert így jobban elősegíthetjük, hogy a cégek a lehető legjobb HR partner találják meg. Számunkra azért is siker a tagság, mert azt bizonyítja, hogy a válság ellenére is sikeres a működésünk.” – húzta alá Csákvári Róbert, a Work Force ügyvezető igazgatója, a szövetség friss tagja.

A Work Force tapasztalatai egybecsengenek a Szövetség által megfogalmazottakkal: a mindennapok során jól érzékelik, milyen bizalmatlanságot ébresztenek a szakma iránt egyes piaci szereplők szakmai hiányosságai.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását