2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Mesterházy mozgalmas napja

Négy év alatt 12 százalék körüli reálbér-emelkedést, a munkavállalók járulékterheinek négy százalékos csökkentését, évenkénti családi pótlék emelést, az M8-as és az M9-es autópálya megépítését és 2011-től a melegétkezési jegyek újbóli adómentességét ígéri többek közt az MSZP a "Nemzeti modernizáció, összetartó közösség - ajánlat a demokratikus oldal programjára" elnevezésű kiadványban, amelyet ma hoznak nyilvánosságra.
2010. február 20. szombat 08:45 - HírExtra
Az MTI információi szerint a 60 oldalas kiadvány a miniszterelnök-jelölt javaslatait és az MSZP a következő parlamenti ciklusra vonatkozó vállalásait tartalmazza.
Az MSZP azzal számol, hogy a reálkeresetek évente átlagosan 2,5-3 százalékkal nőhetnek, így négy év alatt 12 százalék körüli emelkedésre nyílna lehetőség. Négy év alatt 4 százalékkal csökkentenék a munkavállalók járulékterhét.

A dokumentum szerint a társadalmi szolidaritás és felelősségvállalás jegyében évi 15 millió forint feletti jövedelem esetében 50 százalékos személyi jövedelemadó-kulcsot vezetnének be és kezdeményezik, hogy a válság kapcsán állami támogatásban részesülő pénzintézetek vezetőinek a prémiumát külön adó terhelje.

Terveik szerint 2011 január 1-től - havi 12 ezer forintig - ismét adómentességet kapnának a melegétkezési jegyek, és az üdülési csekk éves szinten a mindenkori minimálbér értékéig adómentességet élvezne.

A vállalások között szerepel, hogy folytatják a legfontosabb autópálya építéseket: továbbvinnék az M3-as Nyíregyháza-Vásárosnamény, az M4 Budapest-Cegléd, az M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt-Kondoros, az M60-as gyorsforgalmi út Pécs-Dél-Szentlőrinc közötti szakaszának építését. Megépítenék az M8-as és az M9-es autópályát is.

A szocialista párt elindítaná a munkaerőpiaci mobilitást segítő alapot, amelyből azok a munkavállalók kaphatnának támogatását, vagy azok után lenne igényelhető a támogatás, akik a lakóhelyüknél 60 kilométernél messzebb tudnak munkát vállalni. Külön célprogram indulna a roma munkavállalók számára, és harminc százalékkal növelnék a fogyatékkal élők foglalkoztatottságának arányát.

A 35 év alattiak részére az első - 15 millió forint érték alatti, használt - lakás vásárlása esetén eltörölnék az illetékfizetési kötelezettséget - olvasható a dokumentumban.
A szocialisták azt is vállalják: évenkénti emeléssel biztosítanák, hogy a családi pótlék megőrizze vásárlóértékét, és évente megduplázzák a méltányossági nyugdíjkassza összegét.

Az MSZP javasolja, hogy még több évfolyam kaphasson rászorultsági alapon ingyenes étkeztetést az iskolában. A gyermekkori fertőző betegségek előfordulásának további csökkentése érdekében bevezetnék a bárányhimlő elleni oltást. A szocialisták szeretnék elérni, hogy 2013-ra az alapfokú végzettséggel rendelkező romák aránya akkora legyen, mint a nem romák közötti, és mindegyiküknek legyen szakmája.

Az orvosok és ápolók megbecsülésének erősítése érdekében ötéves bérfelzárkóztatási programot hirdetnének és az időszak végére a magyar egészségügyi dolgozók átlagkeresete a nemzetgazdasági átlag másfélszerese lehet. A migráció mérséklésére a hiányszakmákban és hiányterületeken dolgozóknak kedvezményes lakáshoz jutást biztosítanának - áll az anyagban.

A szocialisták lehetőséget adnának a kórházakat fenntartó önkormányzatoknak, hogy az állam vagy más önkormányzat javára lemondjanak ellátási felelősségükről.
Az MSZP választási programjában benne van az is: ha a jelenlegi intézményfenntartó nem képes az elvárható színvonalon ellátni kötelező közoktatási feladatát, az esélykülönbségek csökkentése érdekében állami beavatkozást kezdeményezhető, melynek során állami intézmények - elsősorban kollégiumok, speciális fejlesztési feladatokat ellátó iskolák - jöhetnének létre. Az interneten keresztül minden iskola számára hozzáférhetővé tennék az iskolai tananyagokat és nemzeti nyelvtanulási programot indítanának, amelynek keretében a 35 éven felüliek számára ingyenes lenne egy idegennyelv alapfokú elsajátítása.

A szocialisták létrehoznák a Pénzügyi-Banki Ügyfélvédelmi Központot, egy olyan erős állami intézményt, amely az egyéni panaszokat is felkarolja és az állampolgár védelmében fellép a pénzügyi szolgáltatókkal szemben.

A parlament tekintélyének visszaállítása érdekében az MSZP azt javasolja, hogy ne kaphasson tiszteletdíjat az az országgyűlési képviselő, aki nem vesz részt rendszeresen a Ház munkájában. A szocialisták szerint szükség van új polgári perrendtartási törvény, új csődtörvény, új bírósági törvény megalkotására, a gyűlöletbeszéd tiltásával kapcsolatos jogalkotásra, a pártfinanszírozás szabályainak átalakítására, valamint törvényben kellene rögzíteni az önkormányzatok részesedésének arányát az állami költségvetési támogatásokból.

"Megvédjük a rendszerváltás demokratikus örökségét, a harmadik köztársaság intézményrendszerét. Megvédjük a bíróságokat, megvédjük a közalkalmazottakat és a köztisztviselőket a politikai támadásoktól!(...) Megvédjük Magyarországot a szélsőségesektől és a nácikkal, hungaristákkal együttműködő felelőtlen politikusoktól" - tartalmazza a kiadvány.

Az MSZP vállalásairól szóló szakpolitikai fejezetekben olvasható az is, hogy egy új energiatermelő technológia megjelenése miatt megérné újranyitni a korábban bezárt szénbányákat és támogatni a működésüket.

A dokumentumban több olyan javaslat is benne van, amit korábban Mesterházy Attila és szocialista szakpolitikusok már bejelentettek. Ilyenek például a jövőre lejáró földvásárlási moratórium további három évvel történő meghosszabbítása, vagy több, a nyugdíjasokra vonatkozó indítvány, közte az egyszeri 75 ezer forintos kegyeleti támogatás bevezetése.

A programot az MSZP szombati országos kampánynyitóján, a SYMA csarnokban hirdeti meg Mesterházy Attila.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását